ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Един по-различен поглед върху Будапеща

Туризъм

Моите мисли и чувства към Будапеща са доста смесени. Позволете ми да започна с това, че градът ми се стори доста прехвален. Отвсякъде бях чувал колко е красив и как може да се нарече Париж на централна Европа. Но никъде не се споменава истината за Будапеща. Да, градът е доста красив в някои части, храната е страхотна, но това не го доближава до Париж по никакъв начин. Не казвам, че идването ми тук е било грешка, защото това не е така. Иска ми се още преди да отида, да знаех какво да очаквам, за да не се изненадвам.

Будапеща

Така например, когато пътувах до Банкок, знаех какво точно ме очаква там – пътеводителите не скриха истината за града. Докато за унгарската столица, случаят е друг – един гайд загатва за някои аспекти от тъмната страна на Будапеща, но по никакъв начин не описва точната картина на това, което да очаквате. Вярвам, че градът има огромен потенциал, но трябва да се направят значителни подобрения в отношението към туристите – както чуждестранните, така и местните.

С моя пътепис не искам да прозвуча критично, просто се опитвам да нарисувам точната картина на това какво един турист трябва да очаква.

Всеки турист в Будапеща трябва да има предвид няколко неща: 60 % от града е бил разрушен по време на Втората световна война и някои части все още не са напълно възстановени; след края на войната в страната дълго действа деспотичен комунистически режим, което обяснява все още ширещата се корупция; градът е с лесна навигация – можете да обиколите основните забележителности пеш или с градския транспорт; невладеенето на унгарски език не е проблем, всички поназнайват малко английски; подобно на България, разликата между бедните и богатите е огромна – бездомниците са често срещано явление.

След като вече знаете какво да очаквате, можете да се насладите на Будапеща такава, каквото е. Един древен град с много история и култура. Музеите са в изобилие, множество културни събития се провеждат на територията на града. Така например, тук можете да се сдобиете с най-евтиния билет за опера в цяла Европа – само 2 евро.

Будапеща

Най-характерната черта на унгарците е упоритостта. Те ще се опитат да ви убедят, че и най-безполезната вещ ви е нужна и няма да се откажат, докато не си я закупите. А накрая ще си тръгнете и доволни от покупката.

Най-голямото ми разочарование, смело мога да кажа, бяха термалните бани – нямат нищо общо с това, което се рекламира. Във всички промоционални брошури ще прочетете за чудесата, които минералната вода прави с тялото ви, но не позволявайте маркетингът да ви излъже – всичко това е една голяма схема как да ви вземат парите.

За храната не мога да кажа нищо лошо. Напротив, Будапеща е чудесен град за кулинарен туризъм. Но вегетарианците не са добре дошли тук – в ястията основно се набляга на месото. Менюто изобилства още и от юфка, кнедли, сладкиши и какво ли още не.

Будапеща

Има множество подобрения, които могат да се направят в града. И тук не говоря за инфраструктурата, а за това как туристите биха се забавлявали на престоя си в Будапеща, докато се запознават отблизо с културата и историята на града. Музеите, макар и в тях да има много интересни неща за разглеждане, са леко скучни и не представят унгарската история по интригуващ начин. Нужно е да се назначат повече уредници, които да запознават туристите с артефактите.

Като заключение мога да кажа, че Будапеща си заслужава да се посети, стига да знаеш какво да очакваш. Четири нощувки и три пълни дни са напълно достатъчни, за да разгледате града. По-дълъг престой би ви смазал и изтощил.

<< Назад към предишната страница

Какво да видим в Атина

Атинската Агора В древна Елада Агора било названието на главния площад в повече

Интересни факти за Исландия

Исландия е една от най-рядко населените страни в света. Средната гъстота на повече

17 от най-красивите и цветни стълбища по

Цветовете са тези, които правят живота ни по-ярък и щастлив! Из цял свят има много повече