ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Един ден в Ниш

Туризъм

Ниш е третият по големина град в Сърбия с население около 250 хиляди души. Ако питате местните, те ще ви кажат, че градът е по-голям от Нови Сад, защото населението на Нови Сад включва и околните няколко села.

Пътувайки до Ниш ще имате възможност да се насладите на красивия пейзаж на Южна Сърбия. Ще бъдете впечатлени от многото хълмове, дървета, засети култури и добре поддържана земя. Земеделската работа в Сърбия не е механизирана – тракторите са рядкост, хората, въоръжени само с мотики и гребла обработват земята си.

Ниш

Ниш, макар и да се води за един от големите градове в Сърбия, носи духа на малко провинциално градче. Поглеждайки хората по улицата няма да предположите, че населението е над 200 000 души. Няма трафик, няма шум, няма струпвания на хора.

Центърът на Ниш е наистина възхитително място. Изобилства от стотици малки магазинчета, кафенета, магазини за хранителни стоки на всеки ъгъл, няколко мола, банки и т.н.

Въпреки скептичните очаквания, в Ниш има много обекти, които си струват да бъдат посетени. Да започнем с Нишката крепост.

Нишка крепост

Разположена е близо до централната част на града, на десния бряг на река Нишава. Дъхът ти спира при вида на тази внушителна стара каменна крепост. Трудно е да се опишат усещанията, които бушуват в човек, изправен пред цялата тази история. Извън крепостта е изграден малък паметник, във вид на беседка с три каменни плочи. Там са изписани имената на всички граждани на Ниш, които са намерили смъртта си по време на бомбардировките на НАТО през 1999 г. Изправен пред паметта на хиляди невинни жертви, няма как да не си дадеш сметка за абсурда на едни такива военни действия.

Паметник на загиналите от бомбардировките на НАТО

Във вътрешността на Нишката крепост има няколко кафета и дори дискотеки. Едното от тях е разположено в стара турска баня. Тясна пешеходна пътека води до сърцето на крепостта. Вървейки по нея, не пропускайте да се насладите на гледката. Много зеленина, добре поддържани дървета, храсти и цветя, множество пейки, приканващи посетители на отдъхнат от много ходене – това е обликът на огромното здание. На територията на крепостта може да се види и стара турска джамия, която днес е превърната в изложбена зала. Наистина е похвално, че сърбите не са унищожили тези стари турски църкви, а напротив – превърнали са ги в туристически обекти.

Руини

Малко известен факт е, че Ниш е родното мястото на римския император Константин. На територията на крепостта има руини, останали от римско време, както и старо римско гробище. Всеки турист изпитва страхопочитание при вида на 15-20 стари надгробни паметници, които са в перфектно състояние. По тях се забелязват латински надписи и дърворезба на животни и лица.

Надгробни паметници

Преди да напуснете Нишката крепост, не пропускайте да се насладите на гледката от върха ѝ. Ще видите река Нишава, както и открит летен театър, в който всяка година се повежда прочутият Нишки джазов фестивал.

Челе Кула

Челе Кула

Челе Кула или Кулата на черепите е паметник на сръбските революционери (1804–1813). В тази кула са вградени черепите на почти 1000 сръбските въстаници, убити и обезглавени от турците. Монументът е изграден от османлии, непосредствено след битката в Чегар като предупреждение към всички противници на Османската империя.

Челе Кула

Челе Кула е графично напомняне на жестокостта на войната, а за сърбите тя е олицетворение на куража и смелостта. Преди на пристъпите прага й, помислете отново дали искате да станете свидетел на тази жестокост. Влизайки вътре ще бъдете шокирани от бруталността на човечеството. Преживяването е наистина стряскащо и ужасяващо.

Концентрационен лагер

Концентрационен лагер

Пристъпвайки територията на някогашния концентрационен лагер, ще усетите едно страшно, депресиращо чувство. Лагерът се нарича „Червеният кръст” или „12 Февруари”. 12 февруари е датата, на която е освободен от германците. Черната сграда на 3 етажа още пази спомена за умиращите хора. В нея са намерили смъртта си 12 хиляди невинни жертви. На първия етаж се намира най-голямата стая, в която върху слама са спяли повече от 100 затворника. Вторият етаж се е превърнал във вечен дом за хиляди жени и деца, намерили смъртта си в лагера. Нацистите не са разделяли хората по пол и възраст – убивали са с еднаква лекота жени, деца, мъже, сърби, евреи, цигани.

Концентрационен лагер

Най-зловещата част от лагера е стая, чийто под е покрит с бодлива тел, върху която затворниците са били принуждавани да спят. Това помещение ще накара дори и най-безчувственият човек да настръхне. Изправени там, в онази сива, мрачна и студена стая, ние само можем да си представяме всички онези жестоки дела, които са извършвани в миналото. Всеки човек трябва да посети такъв концентрационен лагер, за да се убеди на какво е способен човешкият дух.

Медиана

Медиана

Медиана е лятната резиденция на родения в Ниш император Константин Велики. Това, което е останало, са руини на сгради, амфитеатър и надгробни стели, които косвено разказват за древното могъщество на императора. В запазените мозайки от резиденцията са се съхранили древни ритуални знаци – триъгълници, пирамиди, кръстове, тризъбец, ромб.

<< Назад към предишната страница

Какво да видим в Атина

Атинската Агора В древна Елада Агора било названието на главния площад в повече

Интересни факти за Исландия

Исландия е една от най-рядко населените страни в света. Средната гъстота на повече

17 от най-красивите и цветни стълбища по

Цветовете са тези, които правят живота ни по-ярък и щастлив! Из цял свят има много повече