ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Ентомофагия - Отвратително хранително

Кулинария

Независимо от отвращението на населението на западните страни към яденето на насекоми, ООН смята да промени отношението към ентомофагията. Планирана е кампания, в рамките на която учените ще разясняват на населението въпроси, свързани с употребата на насекоми в храната. В резултат, както ООН се надяват, прогресивното човечество ще обърне внимание на този все още неусвоен ресурс. В края на краищата, напомнят от организацията, храната най-често се определя от навиците и от модата.
 Мравки листорези (400 ккал на 100 гр тегло) vs. Шоколад (550 ккал на 100 гр тегло)


Различните предпочитания към храната по принцип се обясняват с различията в културата, която от своя страна се е формирала под влиянието на различните религии. Ентомофагията се споменава в християнската, ислямската и иудейската литература. Например, цитат от Библията: "Всички крилати пълзящи, които ходят на четири крака, да бъдат скверни за вас. Обаче измежду всички пълзящи крилати можете да ядете онези, които, като ходят на четири крака, имат пищяли над краката си, за да скачат с тях по земята. Измежду тях можете да ядете следните: скакалеца според видовете му, зеления скакалец според видовете му, щуреца според видовете му и малкия скакалец според видовете му." (Левит, глава 11)
 Гъсеницата на Gonimbrasia belina (540 мг фосфор на 100 гр тегло) vs. Телешко месо (200 мг фосфор на 100 гр тегло)

Едно от първите свидетелства за употреба на насекоми в храната в Европа е от древногръцкия период."Те (цикадите) снасят и в прътите, които подпират гроздето, и в стеблата на растенията. Тези зачатъци след това падат на земята, особено при дъжд. В червея, който израства в земята, се развива цикада и точно преди да се пукне обвивката те са най-вкусни."
 Брашнен червей (90 гр Омега-6 мазнини на 100 гр тегло) vs. Говеждо месо (10 гр Омега-6 мазнини на 100 гр тегло)

Древните римляни също са употребявали насекоми в храната си. Плиний Стари пише, че в Империята на голяма почит са били личинките на бръмбара Голям сечко (Cerambyx cerdo). За основоположник на съвременната ентомофагия се смята Улисе Алдрованди. В трудовете си той споменава, че насекоми се употребяват като храна основно в източните цивилизации, най-вече в Китай.
 Скакалци (46 гр Омега-6 мазнини на 100 гр тегло) vs. Орехи (28 гр Омега-6 мазнини на 100 гр тегло)

В съвременния свят насекоми ядат в Мексико, Африка, Югоизточна Азия, Австралия. Най-популярните насекоми за ядене са бръмбари, гъсеници, пчели, оси, мравки, щурци, скакалци, светулки, цикади, пеперуди, мухи. Най-вкусните, съдейки по популярността им, са личинките на Палмовия дългоносец (Rhynchophorus ferrugineus) и гъсениците на Gonimbrasia belina. За храна се ползват и бамбукови червеи, тарантули и дори някои видове бълхи.
 Гъсеницата на Gonimbrasia belina (1000 мг калий на 100 гр тегло) vs. Картофи (630 мг калий на 100 гр тегло)

В западния свят не само не се ядат насекоми - дори споменаването за употребата им като храна при много хора предизвиква гадене. Няма ясен отговор защо ентомофагията не намира място на запад. Една от най-популярните версии е, че християнските проповедници навремето са обявили яденето на насекоми за езическа традиция. Освен това в западния свят е установено мнението, че ентомофагията е традиция на гладуващите и изостанали народи.
 Скакалец (28 гр белтъци на 100 гр тегло) vs. Омар (19 гр белтъци на 100 гр тегло)

В ООН смятат, че отношението към ентомофагията трябва да се преразгледа по няколко причини. Насекомите се нуждаят от по-малко храна, отколкото животните. За да се получи килограм пилешко месо, е необходима 2,5 килограма храна, за свинско - пет килограма, говеждо - десет килограма храна. За сравнение, за да се получи един килограм годни за ядене скакалци, е необходима 1,7 килограма храна.
 Мексикански скакалци chapulin (48 гр белтъци на 100 гр тегло) vs. Скумрия (28 гр белтъци на 100 гр тегло)

Отглеждането на насекоми е по-екологично. 18 процента от парниковите газове в световен мащаб се дължат на животновъдството, тоест този сектор замърсява много повече от транспорта. Насекомите изхвърлят в атмосферата сто пъти по-малко вредни газове. Освен това те се нуждаят от по-малко вода.Личинки на палмов бръмбар (36 гр белтъци на 100 гр тегло) vs. Калмари (18 гр белтъци на 100 гр тегло)

В ООН смятат, че може масово да се отглеждат насекоми за употреба като храна. В някои страни тази индустрия вече е заинтересувала бизнеса. В Тайланд, Лаос и Виетнам, например, отглеждат щурци. Засега отглеждането не е масово дори в тези страни, където ентомофагията е традиция. Местните жители отглеждат щурци в хамбари в задните си дворове.
 Щурци (25 гр белтъци на 100 гр тегло) vs. Свинско (15 гр белтъци на 100 гр тегло)

Предприемачите, които са решили да отглеждат насекоми, се сблъскват с много трудности. Основната е липсата на опит в промишлени мащаби. Тази индустрия може да е печеливша, само ако насекомите се отглеждат в много големи количества. Освен това, заради негативното отношение на Запада към ентомофагията, тази дейност не е достатъчно проучена. Някои защитници на ентомофагията предлагат развъждането на насекоми да се добави към списъка с академични дисциплини.
 Термити (530 ккал на 100 гр тегло) vs. Телешки салам (260 ккал на 100 гр тегло)

Един от пионерите в развъждането на насекоми в Европа е холандската компания Kreca. Това е семейна фирма, която вече 35 години доставя насекоми, предимно на производителите на храна за животни. Kreca отглеждат личинки на бръмбари, хлебарки, скакалци, които първо се изсушават, а после се замразяват. След това насекомите могат да бъдат смлени на брашно и използвани за извличане на сух белтък. Не е изключено някои потребители вече да ядат насекоми под формата на брашно и дори да не подозират за това.
 Термити (28 гр белтъци на 100 гр тегло) vs. Бяла риба (18 гр белтъци на 100 гр тегло)

Пример за успешна компания, която развъжда насекоми, е южноафриканската AgriProtein, която отглежда обикновени стайни мухи. Производството е сравнително лесно - за храна на насекомите компанията използва изпражнения, включително и човешки. Мухите се размножават, служителите събират яйцата, които се изсушават и смилат. AgriProtein започват с малки обеми на производство, за да стигнат до продукция от няколко стотин килограма сух белтък на денонощие. В бъдеще планират да произвеждат до сто тона на денонощие.
 Зелена дървесна мравка (1270 ккал на 100 гр тегло) vs. Сланина (720 ккал на 100 гр тегло)

Отглеждането на насекоми за храна може да бъде не по-малко печелившо от производството на сух белтък за животни. Например, за килограм личинки на мравки Лиометопум прекупвачи в Мексико дават 30 долара, а после ги препродават на чуждестранни компании шест пъти по-скъпо. В Лаос килограм скакалци струва до десет евро, а в Холандия същата сума се плаща за 35 скакалеца.
 Австралийски скакалец (499 ккал на 100 гр тегло) vs. Шпеков салам (470 ккал на 100 гр тегло)

<< Назад към предишната страница

Кулинарни продукти, приготвени по

Когато става дума за приготвянето на храна, повечето от нас смятат, че знаят всички повече

Весел сандвич "дакел" за злояди деца

  Всички родители искат децата им да имат здравословни хранителни навици и да повече

6 пролетни напитки за хармония и имунитет

Консумацията на вкусни и здравословни коктейли е идеалният начин за влизане във повече