ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

За какво служи помпонът на шапката

Любопитно

За какво служи помпонът на шапката


Както много други детайли на облеклото, помпонът има военно минало. През XVIII-XIX век помпонът е бил един от знаците за различие в армията. По неговия цвят и форма е можело да се различи обикновеният войник от офицера и да се познае принадлежността му към един или друг полк или род войски. Освен това помпони често са били пришивани към шапките на френските моряци, но при тях той е имал съвсем друго предназначение. По онова време помещенията в корабите са били тесни, с ниски тавани и помпонът е служел да предпази главата като омекоти удара в издатини по тавана.

През 60-те години на миналия век шапките с помпони (известни като bobble hat) стават популярни сред английските футболни фенове, макар че надали са осигурявали сериозна защита на буйните им глави в кървавите улични битки. Освен феновете, шапки с помпони носят и скиорите, въпреки че и при тях надали са помагали особено при падане. С две думи, изгубвайки връзката с военната униформа, помпонът се е лишил от без друго съмнителната си функционалност, превръщайки се в декоративен детайл от зимното облекло.


Защо подплатата на пилотските якета е оранжева


Контрастната подплата се появява за първи път на летните якета MA-1 Flight Jacket. Всъщност това не се е случило изведнъж - в началото подплатата на този модел е била в характерен сиво-зелен цвят, но през 1963 г. сменят цвета й на ярко оранжев. Причината за това е проста: при аварийно кацане или след катапултиране приземилия се пилот обличал якето си наобратно, с подплатата навън, за да бъде забелязан от спасителните екипи по-лесно. Често от вътрешната страна на якетата е имало и пояснителни надписи на азиатските езици, обясняващи че собственикът на якето е американски летец и моли да бъде съпроводен до американското посолство срещу възнаграждение.


За какво служи "петият джоб" на джинсите


Такъв джоб се появява на първите джинси Levi's 501 XX през 1873 г. Има няколко версии за какво е измислен той. Според една от тях, джобът се е използвал за съхранение на джобен часовник на верижка - тогава джобът е бил по-голям от съвременните и часовникът е влизал свободно в него. В каталога на Levi's и до днес този джоб се описва като "watch pocket". Друга теория гласи, че джобът е бил създаден за удобство на работниците - в него са носели пирони, а златотърсачите са събирали малки късчета самородно злато. Има и трета версия, според която този джоб е измислен за съхранение на запалки Zippo. Тъй като повечето каубои са ползвали такива запалки, то и размерът на джоба е съобразен с този стандарт.


Защо на ръкавите на военните якета са зашивали джобове


За пръв път ръкав джоб се появява на военното яке B-15, разработено в началото на 1940-те специално за пилотите на реактивните самолети на ВВС на САЩ. Използвал се е за съхранение на дребни предмети и се е наричал "помощен", макар че е имал и друго популярно название - "цигарен" джоб. Над джоба са пришивани специални отделения за съхранение на химикалки и моливи, които са били нужни на пилотите, за да отбелязват маршрута си на картите.
По-късно този джоб се появява и на ръкавите на други военни якета: легендарното MA-1 Flight Jacket, съвременния му аналог CWU 45/P и на не по-малко известната парка N-3B.
Същият детайл може да се види на много съвременни реплики на тези модели, които се произвеждат от повечето известни марки дрехи, тъй като този "помощен" джоб не е изгубил практическото си приложение и в наши дни. Както и преди, в него може да се прибере пакет цигари или други дребни вещи, които са нужни да са ни под ръка - запалка, телефон, ключове. Само че сега маршрутите не се отбелязват с молив, а с много по-удобния Google Maps на смартфона.


Откъде са се появили ръбовете на панталоните


Ръбовете на панталоните се появяват към края на XIX век, когато в Европа започва бурното развитие на фабричното производство на дрехи. Дрехи се произвеждат не само за местния пазар, голяма част от стоката е изпращана през океана. За да могат да съберат повече стока в трюмовете на корабите, дрехите са били пресовани и трамбовани при товаренето. След такова не особено комфортно морско пътешествие панталоните са получавали ръбове, които трудно могат да бъдат изгладени. Всъщност това изобщо не е притеснявало американските купувачи и скоро ръбът на панталона се наложил в модата.


За какво служи и как се е появил токът


Първообразът на обувките с ток се е появил още в Древен Египет. Тогава селяните са носели обувки, повдигнати в зоната под петата, за да могат да стъпват по-лесно по рохката разорана пръст. Във вида, в който го познаваме сега, токът се е появил много по-късно, през късното Средновековие. Тогава токовете са били заковавани към подметките на ботушите, за да може кракът да се закрепи по-стабилно в стремената и да не се изплъзва по време на езда. Освен това токът е помагал на ездача да застане в по-стабилна поза, когато се изправя на стремената, за да се прицели за стрелба.
По-късно обувки с такава подметка се появяват и в пехотата - войниците са имали нужда от здрави ботуши с дебела подметка и удобен ток, за да могат да изминават големи разстояния марширувайки. Едва след като са минали тежката военна школа, токовете се появяват в гражданското, предимно в мъжкото облекло. В женския гардероб токовете навлизат едва през XVII век.
Разбира се, съвременният мъж не язди всеки ден и не марширува на големи разстояния, затова токовете на мъжките обувки са станали по-малки и са се запазили единствено за удобство при ходене.

<< Назад към предишната страница

14 забавни и любопитни факта за Великден

1. Първото великденско шоколадово яйце е произведено през 1873 г. във Великобритания от повече

25 битки, които променят света

Бойното поле е странно място. Това е едно от малкото места, където насилието, повече

25-те най-легендарни чудовища в гръцката

Най-известните герои в гръцката митология са боговете и богините, които използвали повече