ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Какво да видим в Дубровник

Туризъм

Стените на Дубровник

Стените на Дубровник са дълги 1940 м, и образуват истинска система за отбрана, която включва 5 крепости, 16 бастиона и 120 оръдия. Стените, построени между VIII и XVI век, се оказват много ефективни, тъй като благодарение на тях по онова време никой не могъл да нахлуе в града, до пристигането на войските на Наполеон.

От петте кули, три от тях - Минчета, Бокар и св. Йоан, са построени в стените. Кулата Минчета е най-високата част на града и е служила за защита от север. От терасата има превъзходна гледка към града.

През XV век кула Бокар или Звездан е защитавала града от югозапад - пристанището и Порта Пиле. От тази врата е един от трите входа за достъп до вътрешната част на стените.

Кула св. Йоан, построена през XIV век, е в непосредствена близост до църквата св. Йоан. Тя е първата кула построена за защита на пристанището. В наши там има Аквариум и Морски музей. В подножието на кулата е най-известният фар Порпорела, едно от любимите места за жителите на града.

Другите две кули, които не са прикрепени към стените, са Ловриенац и Ревелин. Ловриенац е построена върху скалите на 37 м височина. Основната функция била да защитава най-стария пристанищен град от атаки по море.

Ревелин е наистина непревземаема крепост. От една страна е заобиколен от морето, а от останалите три - от ями. Има зашеметяваща тераса, археологически изложби и виртуалния музей на първия етаж.

Как да стигнем до Стените на Дубровник: Пеша или автобусни линии 1А, 1Б, 1В, 2, 3, 4, 6, 9 и 17 - спирка Порта Пиле.


Дубровнишката катедрала

Легендата разказва, че Дубровнишката катедрала е построена с дарение от Ричард Лъвското сърце, в знак на благодарност за това, че са спасили живота му след като е претърпял корабокрушение край бреговете на остров Локрум.

Според последните археологически разкопки на обекта, е установено, че на същото място е имало църква от VI век, ако се съди по архитектурните особености на откритите останки.

По време на земетресение през 1667 романската катедрала е била разрушена, както и по-голямата част от града. Така тя губи почти всички реликви и ценности. Настоящата катедрала, в бароков стил, датира от началото на XVIII век и е проектирана от италианския архитект Андреа Буфалини.

Как да стигнем до там: Пеша или автобусни линии 5 и 8.


Францисканският манастир

Францисканският манастир и оригиналната готическа църква към него са били построени през 1337. По време на земетресението през 1667 г. от църквата останало единствено предверието с изглед към улица Страдун. По-късно е възстановена в бароков стил, а манастирът и днес все още е в добро състояние.

Как да стигнем до там: Пеша или автобусни линии 1A, 1B, 1C, 2, 3, 4, 6, 9 y 17 - спирка Порта Пиле.
 

Доминиканският манастир

Изграждането на Доминиканския манастир започва през 1351 г. Строежът на църквата, която е в готически стил и камбанарията започва през 1390 г., а през 1531 г. в романски стил са завършени манастирът, градината, библиотеката и музеят.

Как да стигнем до там: Пеша или автобусни линии 5 и 8.


Фонтан Онофрио

При влизането в порта Пиле виждаме фонтана Онофрио. Каменният фонтан е многоъгълна конструкция с 16 едностранни фасади, завършващи с купол. Фонтанът е построен от Онофрио дела Кава през 1438, като крайна точка на подземния водопровод, също проектиран от него. Фонтанът е силно повреден по време на земетресението, и почти всичко, което виждаме днес е реконструкция на оригинала. В наши дни фонтанът е място за срещи и почивка и много хора седят на ръба на фонтана, за да се насладят на спокойствие.

Как да стигнем до там: Пеша или автобусни линии: 1А, 1B, 1C, 2, 3, 4, 6, 9 y 17 - спирка Порта Пиле.


Улица Страдун

Улица Страдун, е дълга пешеходна улица, който минава през града, свързваща Порта Пиле с Порта Плоче. Това е и главната търговска улица, пълна с магазини, барове и ресторанти.

През 1468 г. всички къщи били декорирани с варовик и макар днес архитектурата на къщите да не е в оригинал заради земетресението през 1667 г., те отново имат уникален еднакъв външен вид.

Как да стигнем до там: Пеша или автобусни линии: 1А, 1B, 1C, 2, 3, 4, 6, 9 y 17 - спирка Порта Пиле.


Порта Пиле

Порта Пиле е главният вход към стария град. На вратата има статуя на Св. Блез, покровител на града, създадена от скулптора Иван Месрович през 1992 година.

Как да стигнем до там: Пеша или автобусни линии: 1А, 1B, 1C, 2, 3, 4, 6, 9 y 17 - спирка Порта Пиле.


Площад Лужа

Площад Лужа се намира близо до Порта Плоче, в края на улица Страдун. Построен е през ХV век и е бил и все още е място за среща на жителите на града.

Има няколко забележителности около този площад. Една от тях е Камбанарията, построена през 1444 г. Висока е 31 м височина е известна с бронзовите си фигури, наречени Бара и Мара.

В центъра на площада е една от емблемите на Дубровник, Колона Орландо, която изобразява средновековен рицар. Колоната е издялана през 1468 от италиански художник.

Как да стигнем до там: Пеша или автобусни линии 5 и 8.
 

Дворецът Спонза

Сградата е построена през XVI век (между 1516 и 1522) в готически ренесансов стил, характерен за  архитектурата на Дубровник по онова време. Дворецът е една от малкото сгради, които не са били разрушени от земетресението през 1667.

Как да стигнем до там: Пеша или автобусни линии 5 и 8.

<< Назад към предишната страница

Какво да видим в Атина

Атинската Агора В древна Елада Агора било названието на главния площад в повече

Интересни факти за Исландия

Исландия е една от най-рядко населените страни в света. Средната гъстота на повече

17 от най-красивите и цветни стълбища по

Цветовете са тези, които правят живота ни по-ярък и щастлив! Из цял свят има много повече