ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Най-честите грешки, които допускаме с парите си

Самоусъвършенстване

Всички правим грешки с парите си, но добрата новина е, че те лесно могат да бъдат избегнати, ако знаете какви точно са те. Тук ще ви запознаем с най-разпространените и най-често допусканите финансови грешки, които прави средностатистическият човек и ще ви помогнем да разберете къде всъщност отиват вашите пари.

Не си създавате бюджет

Вероятно най-голямата от всички финансови грешки е липсата на навик да си разчертаваме бюджета. Важно е да се определят приоритетите. Първо се заделят пари за сметките и всички текущи разходи за месеца, а после, ако останат – за забавление и отдих. Това е правилната стратегия, за да не останете в средата на месеца без пари.

Неконтролируемото харчене

Друга грешка е безразборното харчене на пари. Разбира се, ние харчим пари, за да оцеляваме, но има разлика между нужди и желания. Когато давате повече пари за своите желания, когато дойде време да си покриете нуждите, попадате в капан. Научете се разграничавате двете неща и избягвайте импулсивните покупки.

Купувате повече, отколкото ви трябва

Това е една често допускана грешка от младоженци или от младежи, които скоро са се отделили от родителите си. И така, те смятат, че за да живеят нормално се нуждаят от всички онези вещи, които са имали в предишните си домове. Но повечето от младежите не осъзнават, че родителите им са трупали цялата тази покъщнина в продължение на 10-20 години. Обзавеждането на дом с 3-4 стаи често е непосилна задача за повечето млади хора и те предпочитат да теглят кредит вместо бавно да си набавят всичко, което им е необходимо. Правилният подход в такава ситуация е една по една да се накупят вещите, започвайки от най-належащите.

Излишните заеми

Колкото и да е трудно да спестите пари за нещо, което много желаете, това е по-добрият вариант от тегленето на заеми. Понякога кредитите не могат да бъдат избегнати, но преди да стигнете до този вариант преценете дали си заслужава инвестицията. Наистина ли се нуждаете от трета кола в момента? Вероятно не!

Вашето отношение към парите

Вярвате или не, вашето отношение към парите също може да е финансова грешка, ако то не е правилно. Парите подпомагат живота, а не го контролират. Но за много хора тези малки хартийки ръководят живота им. Винаги е добре да се стараете към повече, но не позволявайте това желание да ви обсеби.

Нямате пари за спешни случаи

Повечето хора нямат заделени пари настрана за спешни случаи или дори и да имат, често ги харчат за глупости. Ако изпаднете в трудна ситуация и нямате спестени пари, сте изправени пред две алтернативи: или да изтеглите кредит, или да източите банковата си сметка и да поискате овърдрафт. И двата варианта не са добри.

Не виждате смисъл в спестяването

Когато разчиташ само на заплата, наистина е трудно да спестяваш 50 или 100 лв на месец, но съм малко упоритост и когато започнете да виждате, че парите се трупат, ще разберете, че усилието си струва и ще се почувствате много добре. Не подценявайте важността и на пенсионните фондове.

Ако сте разпознали и себе си в по-горните случаи, не се обвинявайте, че допускате тези грешки. По всяко едно време можете да започнете да ги коригирате. Направете малки промени в бюджета си и скоро ще забележите промените.

<< Назад към предишната страница

6-те най-често срещани грешки, които жените

  Харчите ли пари без да забележите, или пък оставате без доходи в средата на повече

За какво говорят сексуалните фантазии

  Независимо дали признаваме или не, всеки един от нас има сексуални фантазии. повече

Какво искат жените от съпрузите си

Статията се фокусира върху нещата, които много жени често искат от съпрузите си. Ще повече