ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Няколко интересни факта за котките

Животни

Котката се определя като домашен месояден бозайник. Всяка котка е различна, в зависимост от породата, към която принадлежи, но общото при всички тях е меката козина, късата муцуна, прибиращите се нокти и безспорните ловни умения.

Доскоро се смяташе, че котките съществуват от около 3500 години – египетски рисунки от тази епоха свидетелстваха за тяхното одомашняване тогава. Но през 2004 година в Кипър беше намерен гроб от неолита, в който беше открит скелет на котка, плътно разположен до човешки останки. Учените тогава установиха, че тези находки са на възраст 9500 години.

1. Котките прекарват около 70 % от времето си в сън. Това означава, че котка на 9 години е била будна само 3 години от живота си.  Около 30% от времето, през което е будна, тя прекарва в почистване на козината си с език.

2. Котките имат само 473 вкусови рецептора. За сравнение хората имат около 9000. Поради това котката не разпознава сладкото като вкус.

3. При сравнение на кучешки и котешки мозък, е установено, че мозъкът на котката е биологично по-подобен на човешкия. Това е така, защото мъркащите животни имат същите области в мозъка, които са отговорни за емоциите.

4. През 1963 г. френската котка Felicette става първата котка, пътувала в космоса.

5. Котките използват мустаците си, за да се ориентират в пространството. Те нямат ключица, което означава, че могат да се поберат на всяко едно място, което е с размерите на главата им.

6. Най-възрастната регистрирана котка в света е родом от Англия. Тя е починала през 1939 година на възраст 36 години.

7. Забелязвали ли сте, че опашката на котката „трепери”, когато тя е близо до вас? Това е израз на нейната любов.

8. Когато котките са щастливи, те „месят” с лапичките си.

9. Котката пада по определен начин. Първо главата й ще се завърти, после гръбначният й стълб ще се усуче и задните крака ще се наредят в права линия. Котката ще извие гърба си, за да се приземи по-леко. Ето защо тези животни могат да падат от големи височини, без да се наранят.

10. Котките могат да усетят тона на гласа ви. Те знаят кога им се карате и кога им говорите с любов. Но те не разбират наказанието, така както хората го разбират – затова не очаквайте косматият ви любимец да си вземе поука ако е сгафил нещо.

11. Котките имат невероятно зрение. Те могат да виждат до 35 м напред, а с периферното си зрение могат да съзрат обект на 285 градуса. Те също имат и изключително нощно виждане – нуждаят се едва от 1/6 от количеството светлина, необходима на човек, за да види нещо.

12. Котките нямат потни жлези по тялото си. Те се потят през лапичките си.

13. Котката има 5 пръста на предните си лапи и 4 на задните си.

14. Котката мърка 26 пъти в секунда. Това е еквивалентно на празен дизелов двигател.

15. Слухът на котките е уникален. Те могат да чуят дори ултразвук. Гризачите използват същите ултразвуци, за да си комуникират. И котката може да ги чуе. Но човекът и кучето не могат.

Котки, станали известни заради петната по козината си
10-те най-разпространени мита, свързани с котките
Храни, които са опасни за котките

<< Назад към предишната страница

Най-интересните и големи аквариуми в света

Зад дебелите стени на едни от най-големите аквариуми в света живеят хиляди малки и повече

25 щури факта за акулите

25. Акулите имат средно 40-45 зъба. Освен тях могат да имат до 7 реда резервни зъби, повече

10-те най-опасни човешки храни за кучетата

Повечето собственици на тези четирикраки любимци знаят, че не трябва да хранят повече