ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Интересни факти за бананите

Кулинария

Бананът е плод, който повечето хора смятат, че расте на дърво, но всъщност това е тревисто растение. Бананите виреят най-добре на места с топъл климат, но някои сортове зреят и на по-ниски температури. Обичан от малки и големи, този жълт плод е един от популярните в света и се използва в редица ястия и рецепти. За някои култури даже, бананът е основна храна.

Малко история

Бананът е първият признат като годен за консумация плод в югоизточната част на Азия още преди 5000 г. пр. Хр. Той е пренесен в Европа от португалски моряци през 16-ти век, а малко по-късно и в САЩ. Едва през 20-ти век бананите се превръщат в основна стока в Южна и Централна Америка.

Функции

Бананите са многостранни плодове. Сок от банан се използва в някои части на света като медицинско лекарство. Те са известни с енергията, която доставят на организма, както и че повишават нивата на калий в тялото. Бананите съдържат захароза, фруктоза, глюкоза, какво и много фибри плюс една шепа витамини и минерали. Могат да се консумират пресни, варени, печени, пържени. Най-известните рецепти с банан са: бананов пай, бананов сплит, бананов пудинг, бананов хляб.

Значение

Бананите са едни от първите плодове, с които започва захранването на бебетата. Те са меки, лесно се дъвчат и се преглъщат. Банановите кори пък са нарицателно в много комедийни истории и вицове.

Видове

Съществува голямо разнообразие от различни сортове банани: Манзанон, Кавендиш, червен банан, бейби банан. Представителите на сорт Манзанон са по-малки, обикновено тъмни на цвят, понякога дори черни. Бейби бананите са най-малките и се продават в големи гроздове. Червените банани съдържат голямо количество бета-каротин и както подсказва името, обвивката е червена, а самият плод вътре – също има червен оттенък. Сортът Кавендиш е най-известният в света, повечето банани, които консумираме, са точно такива.

География

Бананите обичат топъл и тропически климат. Растат на места като Южна Америка, Африка, Индия и Карибите. Някои сортове виреят само на определени места в света. В САЩ единствените щати, в които се отглеждат банани са Хавай и Флорида.

<< Назад към предишната страница

Кулинарни продукти, приготвени по

Когато става дума за приготвянето на храна, повечето от нас смятат, че знаят всички повече

Весел сандвич "дакел" за злояди деца

  Всички родители искат децата им да имат здравословни хранителни навици и да повече

6 пролетни напитки за хармония и имунитет

Консумацията на вкусни и здравословни коктейли е идеалният начин за влизане във повече