ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Десетте най-опасни вулкана в света

Туризъм

Изригването на исландския вулкан Ейяфятлайокутл през 2010 година беше достатъчно, за да настъпи хаос във въздушното движение. Авиокомпаниите загубиха около 2000 млн. долара и хиляди пътници бяха принудени да чакат полетите си в продължение на дни. Но има няколко опасни вулкана в света, които могат да доведат до много по-сериозни и опустошителни щети. Кои са 10-те най-опасни,  неактивни вулкана в света.

Везувий, Италия

Близо до живописния неаполитански бряг се намира огромен вулкан, който веднъж вече демонстрира своята разрушителна сила. През I век преди новата ера, мощно изригване унищожи римските градове Помпей и Херкулан (днес Ерколано), в следствие на което са били убити около 25 000 души. В наши дни вулканът се счита за опасен, не само защото там живеят около 3 милиона италианци, но и защото е бил неактивен прекалено дълго време. Учените смятат, че колкото по-дълъг е периодът на неактивност на един вулкан, толкова по-силно ще бъде негово предстоящо изригване.
 

Тейде, Испания

Един от най-големите вулкани в света се намира на остров Тенерифе, един от Канарските острови. Макар в момента да е неактивен, в близко бъдеще има риск от мощно изригване. По разрушителна сила може да се сравни единствено с Везувий. Международната асоциация по вулканология  го определя като един от от най-опасните вулкани в света.
 

Нирагонго, Конго

Нирагонго се счита за един от най-опасните африкански вулкани. В нито една част на света не е имало толкова огромни реки и езера от лава. През 1977 лавата на Нирагонго убива 100 души, въпреки че според друга неофициална информация, броят на жертвите достигна 1000 души. През 2002 г. голямо изригване причини смъртта най-малко на 45 човека в град Гома, 15% от сградите бяха разрушени, а 120 000 хиляди жители на града останаха без домове.
 

Сакура-Джима, Япония

От 1955 г. насам вулканът Сакура-Джима на остров Кюшу изригва периодично. Той се намира в много пренаселен район, затова се счита за един от най-опасните вулкани, някои дори го наричат ​​"Ориенталският Везувий". Последното изригване беше през март 2009 година.
 

Етна, Италия

Това е най-високият и активен вулкан в Европа. Представлява сериозна заплаха за хората, живеещи в селата и градовете на Сицилия. През 1669 г. имало опустошително изригване, когато лавата унищожава няколко села и покрива с пепел част от Катания. При изригване на вулкана през 1992 г. бяха в опасност около 8000 души.
 

Мерапи, Индонезия

Тази "планина от огън", както местните жители го наричат, е най-опасният вулкан в Индонезия. Вулканът изригва редовно - приблизително веднъж на всеки десет години. От XVI век насам хората, живеещи в района са под заплаха. В близост до вулкана се намира град Джокякарта. При изригване през 2006 г. около 5000 души намират смъртта си, а 200 000 остават без дом.
 

Папандаян, Индонезия

Вулканът Папандаян, който представлява сериозна заплаха за местните жители, се намира на индонезийския остров Ява. През 1772 г. са били напълно разрушени 40 села и повече от 3000 души са загинали. Вулканът се смята за много опасен и до днес и не е препоръчително човек да се установи в района.
 

Попокатепетъл, Мексико

На около 70 км от Мексико сити се намира огромен убиец, който се крие под ледник. Вулканът се издига на 5400 м надморско ниво и представлява сериозна заплаха не само за столицата (с население от около 9 милиона души), но също така и за много други градове и села, които се намират в непосредствена близост. През 2000 г. десетки хиляди души бяха евакуирани, заради изригването на вулкана.
 

Сиера Негра, Галапагоските острови

Сиера Негра е един от най-големите вулкани на архипелага, който за последн път изригва през 2005 година. Галапагоските острови са считани за едни от най-активните вулканични зони в света. Само през последните 200 години е имало повече от 50 изригвания.
 

Йелоустоун, Уайоминг, САЩ

Макар последното изригване на този вулкан да е било преди около 640 000 години, вулканолози смятат, че ако вулканът изригне това ще има катастрофални последици за значителна част от САЩ и Канада. Въпреки това, учените казват, това няма да се случи през следващите 90 хиляди години.

<< Назад към предишната страница

Какво да видим в Атина

Атинската Агора В древна Елада Агора било названието на главния площад в повече

Интересни факти за Исландия

Исландия е една от най-рядко населените страни в света. Средната гъстота на повече

17 от най-красивите и цветни стълбища по

Цветовете са тези, които правят живота ни по-ярък и щастлив! Из цял свят има много повече