ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Редовното спортуване повишава интелекта

Спорт и танци

Спортът, освен че помага на хората да поддържат физическото си здраве, има и много ползи за мозъка. Учените са изследвали връзката между физическата активност и функционирането на мозъка и са стигнали до извода, че спортуването оказва забележителен ефект върху концентрацията, паметта и настроението. Дори хора, започнали да спортуват в по-късен етап от живота си, могат да извлекат ползи в умственото си развитие.

Интелектуални ползи

Според John Ratey – психиатър и професор в Университета в Харвард, редовното спортуване активизира създаването на нови мозъчни клетки в онази половина от мозъка, която влияе върху ученето и паметта. Изследванията показват, че физическите упражнения помагат на хората да се концентрират, по-малко да се разсейват и да запаметяват дребни неща като телефонни номера например.

Неврологични заболявания

Според проучване на университета New South Wales, спортът може да противодейства на последиците от психична травма. Хората, преживели някаква психична травма през живота си, често изпадат в депресия. Хормоните на стреса също потискат развитието на нервни клетки. Редовното спортуване подобрява настроението чрез освобождаването на ендорфини и стимулира развитието на неврони в мозъка. Резултатите са въз основа на проучване, проведено върху плъхове, разделени от майките си, но прекарващи по-голяма част от деня си в бягащо колело. Това означава, че спортът поправя злото, което стресът причинява на нервната система.

Ползи за децата

Изглежда съвсем естествено, че децата са по-склонни да се съсредоточат в учебната дейност след час по физическо възпитание, но това не се дължи само на освобождаването на натрупаната енергия. Спортът влияе директно и на мозъка. Практикуването на спорт като тенис например, в ранна детска възраст, създава мозъчни връзки.

Ползи в напреднала възраст

С напредването на възрастта мозъкът започва да произвежда по-малко мозъчни клетки, но спортът може да запази производствените нива доста високи, дори и при напреднала възраст. Д-р Daniel Blackmore от Queensland Brain Institute в Австралия посочва, въз основа на негови изследвания, че умерените, но редовни физически упражнения, увеличават броя на мозъчните стволови клетки сред възрастните хора. Спортът предотвратява заболявания като старческа деменция и Алцхаймер, дори и при хора, започнали да спортуват след 60-годишна възраст.

Кои упражнения помагат

Всяка физическа активност – било то ходене или тенис, подобрява функционирането на мозъка. Редовните упражнения няколко пъти седмично ще доведат до постоянни резултати.

<< Назад към предишната страница

30 невероятни танца от цял свят

Един от най-явните начини да изразим емоции си, било то на любов, гняв, радост, тъга или повече

5 основни умения в плуването

Плуването е спорт, който изисква малко координация. За да постигнете максимална повече

6 упражнения, които прогонват мазнините от

Мазнините на корема са неприятни и упорити. Но добрата новина е, че с редовни повече