ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Защо ирландските танцьори носят перуки

Спорт и танци

Натруфените рокли и красивите пантофки са наистина впечатляващи, но костюмът на една ирландска танцьорка не би бил пълен без големите и игриви къдрици в косите. С течение на времето, за да се улесни подготовката за сцената, момичетата започнали да използват перуки вместо да си правят сами косата. Защо този стайлинг така се е наложил при ирландските танци все още е въпрос на дебати.

История на ирландските танци

Друидите първи започват да изпълняват ирландски народни танци. Те танцуват в кръг и изпълняват религиозни ритуали. През 16-ти век ирландците имат три различни форми на танците: Ирландско хей, Ринс Фада и Тренчмор, които се изпълняват само пред царски особи. Писмо, написано до кралица Елизабет I от онова време, описва костюмите на танцьорите като също толкова впечатляващи и красиви, колкото и самите танци.

Костюмите на ирландските танцьори

Женското облекло при ирландските народни танци еволюира значително. Красивите пола, риза и пелерина днес са заменени с ръчно бродирани и натруфени рокли. Обувките в началото са обикновени, черни и високи, а днес вече са заменени с меки такива, снабдени с много връзки, наречени гили. Най-голямата промяна във външния вид при жените танцьорки на ирландски танци датира от 1980 г., когато големите къдрици в косите стават запазен знак за този вид танци.

Кратък поглед към ирландската история

Къдравата коса при жените е неизменна част от историята на Ирландия. Всички ерудирани млади дами в миналото са имали прически с деликатни къдрици. Тези коси напомнят и на времето, когато ирландските девойки, облечени в най-красивите си рокли, посещавали неделните религиозни служби. Друга причина за големите къдрици са обемните рокли, които се носят по време на танц – прическата трябва да кореспондира на облеклото.

Стилът на 21-век

Ирландските народни танци за начин на живот за някои. Те се представят целогодишно на всевъзможни конкурси и представления. За жените е много трудоемко и изискващо време занимание постигането на къдрава коса, освен ако нямат такава по рождение. В миналото дамите са навивали косата си с ролки от плат, понякога са използвали внушителните 150 ролки, за да постигнат желаната прическа. Днес перуките улесняват много сценичната подготовка.

Перуки винаги ще има

Ирландските народни танци са красива, изразителна форма на култура и появата на жените танцьорки е много интересна за зрителя. Перуките, които носят, са изработени от мемори пластмаса, оформена като къдрици. Тези перуки улесняват много подготовката преди излизане на сцената. Независимо дали се носят за практичност или отразяват културата на ирландския народ, тези перуки са наистина красив аксесоар към сложните ирландски костюми.

<< Назад към предишната страница

30 невероятни танца от цял свят

Един от най-явните начини да изразим емоции си, било то на любов, гняв, радост, тъга или повече

5 основни умения в плуването

Плуването е спорт, който изисква малко координация. За да постигнете максимална повече

6 упражнения, които прогонват мазнините от

Мазнините на корема са неприятни и упорити. Но добрата новина е, че с редовни повече