ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Истината за зеления чай

Кулинария

В интернет има невероятно много информация за ползите от зеления чай - като се започне от намаляване на процеса на стареене и стигне до борбата с различните форми на рак. Не е лесно да се намери истината, защото голямата част от информацията е за положителните страни на чая, без да се засягат отрицателните или противоречията. Ако искате да знаете дали зеленият чай наистина може да ви помогне, трябва да погледнете на него от научна гледна точка. Четири от най-големите предимства, които има зеленият чай са способността му за борба с рака, за сърдечни заболявания,  регулира инсулина при диабетици и помага за намаляване на теглото.

Защо зелен чай?
Има три различни вида чай: зелен, черен и оолонг, но само зеленият има тези важни ползи. Причината е начинът, по който се произвежда. Докато черният чай е ферментирал и частично ферментиралият оолонг, зеленият чай не е, което означава, че запазва повече от неговите полифеноли. Те са мощни антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, и следователно се смята, че помага в борбата с рак, сърдечни заболявания и дори стареене.

Свободните радикали
Свободните радикали имат доста лоша репутация. Голямо количество от тях е свързана с болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер, рака и сърдечносъдовите заболявания. Смята се, че унищожават клетъчните стени и водят до увреждане на ДНК. Това се случва, когато свободните радикали унищожават електроните в молекулите, важни за организма и по този начин се стига до редица тежки заболявания.

Свободните радикали - от друга гледна точка
Въпреки това, което прочетохте по-горе, те не са толкова лоши. Човешкото тяло е доста сложна машина, и изглежда нелогично живите клетки да бъдат унищожавани без причина от реактивни вещества. Свободните радикали действително играят редица важни роли, като например борбата с бактерии и превръщането на кислорода и храната в енергия. Клетките на имунната система в нормално състояние не могат да вършат своята работа без свободните радикали. Така че принудително да консумирате антиоксиданти, за да се отървете от тях, не е нито задължително, нито толкова мъдро решение.

Рак
Консумацията на зелен чай (според проучвания) има благоприятно действие за два вида рак - рак на пикочния мехур и рак на гърдата. Изследванията, проведени за двата вида рак, засега показват, че консумацията на зелен чай намалява риска от развитие на рак и увеличава процента на оцелелите. Въпреки това, рискът от развитие на други, често срещани видове рак - колоректален, на хранопровода и белите дробове може да бъде намален или увеличен, според различните проучвания. Необходими са още много изследвания в тази област.

Сърдечни заболявания
Изследванията показват, че зеленият чай може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Тези проучвания са направени на голям брой участници за определяне на ефективността на зеления чай върху вероятността от развитие на сърдечни заболявания. Въпреки че учените не са сигурни защо, предположенията са, че тъй като намалява нивата на триглицеридите и холестерола, зеленият чай намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Диабет
Изследвания показват, че ефекта на зеления чай върху диабета е ограничен и също така може да бъде противоречив. Докато някои проучвания показват, че зеленият чай може да предотврати диабет от тип 1, други сочат, че няма никаква полза за нивата на инсулина. Това е още една област, в която са необходими повече изследвания.

Намаляване на килограмите
Ефектът се постига главно чрез ускоряване на обмяната на веществата, намаляване количеството на "лошия" LDL холестерол и увеличаване количеството на "добрия" HDL холестерол.

<< Назад към предишната страница

Кулинарни продукти, приготвени по

Когато става дума за приготвянето на храна, повечето от нас смятат, че знаят всички повече

Весел сандвич "дакел" за злояди деца

  Всички родители искат децата им да имат здравословни хранителни навици и да повече

6 пролетни напитки за хармония и имунитет

Консумацията на вкусни и здравословни коктейли е идеалният начин за влизане във повече