ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Различните стилове йога и ползите от тях

Спорт и танци

Йогата е уникална практика, която съчетава тялото и ума. Практикуването на йога комбинира физически упражнения и дихателни техники с медитация и релаксация. Тази практика има няколко цели - като се започне от добиването на красива фигура и се стигне до подобряване здравето на тялото и ума. Има три основни вида йога: Раджа, Джнана и Карма. От тях вече има различни подвидове.

Хатха йога
Хатха йога е може би най-практикуваният стил на йога в САЩ и Европа. Включва физическите пози (асани) и упражнения за дишане (пранаяма). Целта е да се подготви тялото за медитация, без да има умора или безпокойство. От този стил произтичат и много други като Айенгар, Ащанга, Вини, Кундалини и Бикрам.

Дживамукти йога
Основателите на този вид йога са Дейвид Лайф и Шарън Ганън. Дживамукти йога е стил, базиран на принципите на отдаденост и ненасилието. За да практикувате този вид йога, трябва да сте в добра физическа форма и здраве, защото този клас се квалифицира като енергичен.

Бикрам йога
Когато е на 14 години, Бикрам Чоудхури, основателят на този стил, получава титлата "Крал на йогите". Стилът се основава на поредица от 26 пози и се практикува в стая, където температурата се повишава до 40 градуса по Целзий. Целта е да се затоплят мускулите, за да се детоксицира тялото чрез потта.

Кундалини йога
Учителят Йоги Бхаджан въвежда този стил на Запад през 70-те години. Известен като йога на осъзнаване, стилът съчетава прости упражнения и физически пози с контрол на дишането, пеене на мантри и ритуални жестове (мудри). Практикуването му носи спокойствие и жизненост.

Айенгар йога
Авторът на този стил е Б.К.С. Айенгар. Заедно със двете си деца Гита и Прашант, той създава и усъвършенства този вид йога, който фокусира върху прецизността, детайлите и правилното подравняване на тялото. Техниката се основава на Йога-сутри или афоризми на Патанджали, някои древни текстове, датиращи от трети век пр.н.е.

Ащанга Виняса Йога
Шри Кришна Патабхи Джойс популяризира този стил през миналия век. Обучава се на него по време на престоя си в Хималаите от Кришна Намa Ачаря. Стилът се базира на корунта йога и залага на синхронизирано движение (виняса) чрез прогресивен метод на поредица от пози със специфично дишане. Елиминира токсините, повишава здравината и еластичността, но изисква известна степен на еластичност и мускулната сила, за да бъде практикуван.

Анусара йога
Американецът Джон Френд основана Анусара йога през 1997 година. Този стил йога съчетава правилното подравняване на тялото с пози, постигащи духовно равновесие. Стилът е комбинация между съвременната Хатха йога и елементи на йога Айенгар.

Йога на смеха
Лондон Таймс нарече д-р Мадан Катария Гуру на смеха. През 1995 г. той основава движението Клуб Йога на смеха, базирано на проучванията на учените за психологическите, физиологичните и биохимичните ползи от смеха върху човешкото тяло. Този вид йога е нова концепция за самолечение, която съчетава дихателни упражнения за стимулиране на смяха.

Ползите от практикуването на йога
Някои научни изследвания, като тези, извършвани от Националния център за допълнителна и алтернативна медицина на федералното правителство на САЩ, показват, че йога практиката може да има благотворен ефект върху здравето на човека като помага за поддържането на добра форма, стимулира рехабилитацията и намалява нивата на стрес, безсъние и депресия.

<< Назад към предишната страница

30 невероятни танца от цял свят

Един от най-явните начини да изразим емоции си, било то на любов, гняв, радост, тъга или повече

5 основни умения в плуването

Плуването е спорт, който изисква малко координация. За да постигнете максимална повече

6 упражнения, които прогонват мазнините от

Мазнините на корема са неприятни и упорити. Но добрата новина е, че с редовни повече