ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

3 опасни съставки в козметичните продукти

Красота

Освен ако не сте магистър по химия, четенето на етикетите на продуктите за лична хигиена може да ви доведе до отчаяние. Какво означават всички тези съкращения и многосричкови съставки? Какво правят? И още по-важното – какви са рисковете при попадането им върху кожата или зъбите ни?

Много от козметиката, която използваме всеки ден – дезодорант, крем, шампоан и други продукти за личната хигиена, може да съдържа опасни за здравето съставки. По-долу сме разкодирали три потенциално вредни компоненти, които се срещат в повечето козметични продукти.

Фталати

Фталатите са синтетични съединения, които се използват в парфюмите и пластмасовите изделия. Срещат се много често в дезодоранти, шампоани, лосиони, лакове за нокти и дори в бебешката козметика.
Какъв е рискът – когато се абсорбират от тялото, фталатите действат като разрушители на еднокринната система, което означава, че те наподобяват на хормоните в тялото. Лабораторните изследвания показват, че тези съединения нанасят непоправими щети в репродуктивната система при децата и причиняват някои видове рак. На етикетите, фталатите обикновено се обозначават като DBP (дибутил фталат), DEP (диетил фталат) или BzBP (бензил бутил фталат). Избягвайте продуктите, върху чиито етикети видите тези съкращения, както и продукти, които съдържат аромати. Търсете козметика с надпис „без фталати”.

Триклозан

Триклозанът (и химически подобният му триклокарбан) са антимикробни агенти, които се срещат в пастите за зъби, в антибактериалните сапуни, в дезодорантите, в козметичните средства, както и в някои продукти за бита. В световен мащаб е налице нарастващо безпокойство относно попадането на тези вещества в телата ни и околната среда.
Какъв е рискът – също както фталатите, триклозан и триклокарбан могат да предизвикат еднокринни смущения, увреждане на щитовидната жлеза, както и дразнене на кожата. Триклозанът се свързва с повишена резистентност между някои щамове на бактерии към антибиотици. Освен това тези две вещества не се разпадат в човешкото тяло, а преминават в околната среда, където имат отрицателно въздействие върху екосистемите във водните басейни, а освен това се абсорбират и от растенията.

Парабени

Парабените са най-широко използваните консерванти в козметиката и продуктите за лична хигиена. Могат да бъдат намерени във всичко – от крема за бръснене до автобронзианта. Най-разпространените са метилпарабен, пропилпарабен и бутилпарабен. Производителите ги използват, за да предотвратят развитието на мухъл и гъби в продуктите си.
Какъв е рискът -  след като се абсорбират от тялото, парабените имитират хормона естроген, поради което те се свързват с подозрения за причиняване на рак на гърдата. В едно проучване от 2004 г, публикувано в Журнал за Приложна Токсикология, се казва, че парабени са намерени в тумори на гърдата. Поради факта, че разрушават еднокринната система, тези съединения се свързват и с проблемите на репродуктивното здраве. Има опасения, че парабените могат да се натрупват дълго време в човешкото тяло и представляват риск за здравето. За да се предпазите от всичко това, купувайте продукти без парабени.

<< Назад към предишната страница

9-те най-добри рецепти за красота с диня

Динята, освен че е вкусен и здравословен плод, който е изключително ефективен при повече

10-те най-добри морски рецепти за красота

Вече няколко хиляди години морските дарове се използват успешно за козметични цели. повече

5 полезни съвета при избора на шампоан

Красивата и здрава коса е резултат от избора на правилния шампоан. През пролетта повече