ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Хит парад на най-известните паметници на животни

Туризъм

Бикът на Уолстрийт
Ню Йорк, САЩ

Недалеч от Уолстрийт, на кръстовището на Бродуей и Стейтстрийт, е разположен огромен бронзов бик. Скулптурата на разяреното животно символизира енергичните брокери и фондовата борса. Смята се, че бикът носи късмет в бизнеса и е достатъчно само да го хванеш за рогата.
 

Паметникът на Хачико
Токио, Япония

Скулптурата е построена през 1934 г., когато Хачико бил все още жив. По онова време той вече бил знаменитост, за него се писало по вестниците и всички се възхищавали на неговата всеотдайност. Всеки ден, до смъртта си през 1935 Хачико ходил до гара Шибуя да чака стопанина си, професор в университета, да се прибере. Но на 21 май 1925 г. професорът не се прибира, получава инфаркт и умира. Въпреки това кучето ходи на гарата и продължава да го чака всеки ден до смъртта си. Кучето става известно след статия във вестник, озаглавена "Предано куче очаква завръщането на стопанина си 7 години след неговата смърт". През 1987 г. се снима японският филм, посветен на кучето "Историята на Хачико", а през 2009 г. в Холивуд на бял свят излиза й римейкът "Хачико: Най-верният приятел".
 

Висящият носорог
Потсдам, Германия

Белият африкански носорог е изобразен в реални размери, захванат с каиши на метална конструкция. Скулптурата е създадена през 2005 година от италианския художник и скулптор Стефано Бомбардиери. С тази творба той печели няколко престижни награди. Между другото, белият носорог се среща много по-рядко от неговия побратим - африканския черен носорог. Истината е, че той не е съвсем бял, а по-скоро мръсно сив.
 

Паметник Чижик-Пижик
Санкт Петербург, Русия

Тази малка бронзова птичка е с дължина едва 11 сантиметра и с тегло малко над 4 килограма. Кацнала е на брега на река Фонтанка, до водата, в непосредствена близост до Първия инженерен мост. "Чижик-Пижик" наричали още студентите от Императорското училище по право, което се намирало в близост до мястото, където стои паметникът. Възпитаниците на училището носили светлобежови шапки и зелени униформи, с жълти илици и ръкавели, наподобяващи оперението на птичката Елшова скатия. От момента на поставянето на птичката през 1994 г., "Чижик-Пижик" била крадена 7 пъти, но винаги са я намирали и връщали.
 

Ел гато де Равал
Барселона, Испания

Бронзовата статуя на гигантската котка е с тегло 2 тона, дължина 7 и височина 2.5 метра. Неповторимата котка е монтирана в каталунската столица през 1987 година. Неин автор е известният колумбийски художник и скулптор Фернандо Ботеро. Котката е направена в типичния стил на Ботеро - месесто тяло и тежки крака, но въпреки размера, нелишени от грация.
 

Патетата
Бостън, САЩ

Скулптурната композиция е дело на Нанси Шен и изобразява героите от популярна детска книжка на Робърт Маклоски "Дайте път на патетата". Съгласно сюжета на книгата, семейството на патиците Малард отдавна търсило място за дом, преди да се установени на малък остров в река Чарлз в Обществената градина на Бостън.
 

Паметник на прасето
Орхус, Дания

Първата скулптура на свиня, с малки прасенца около нея, за първи път се появява през 1941 г. на градския площад в Орхус. Девет години по-късно каменните животни започнат да се разпадат и ги заменят със статуя, направена от бронз.
 

Белият Бим - Черното ухо
Воронеж, Русия

Паметникът на известния литературен герой е монтиран през 1998 година във Воронеж. Бим е изобразен в реални размери, вперил тъжен поглед в далечината. Бим е герой от романа на Гавриил Троеполски, написан през 1971 г. Разказва се за трагичната съдба на черноух червен сетер, с бели петна, който тръгнал да търси "изчезналия" си стопанин. Романът имал огромен успех, бил преведен на 15 езика, а авторът получил Държавна награда. През 1977 г. по книгата е направен прекрасен филм, който бил номиниран за "Оскар" в категорията "Най-добър чуждестранен филм".
 

Учената котка
Геленджик, Русия

Бронзовият паметник на учената котка от поемата на Александър Пушкин "Руслан и Людмила" е основната атракция, близо до брега, в Геленджик. Паметникът стои под голям дъб, а студентите и учениците го потъркват за късмет преди изпит.
 

Паметникът на Боби в Грейфраерс
Единбург, Великобритания

През XIX век шотландският скай териер Боби става едно от най-известните кучета в света с предаността си към своя господар. Две години кучето било истински приятел на градския полицай Джон Грей. Когато полицаят умира, Боби трудно понася раздялата и започва да седи по цял ден на гроба му. Така той прекарва останалите 14 години от живота си. Боби се отдалечавал от гроба му само за да дотича до близкия ресторант, чийто собственик хранил кучето. Паметникът на Боби е завършен през 1871 г., но е монтиран през 1873 г., една година след смъртта на териера.

<< Назад към предишната страница

Какво да видим в Атина

Атинската Агора В древна Елада Агора било названието на главния площад в повече

Интересни факти за Исландия

Исландия е една от най-рядко населените страни в света. Средната гъстота на повече

17 от най-красивите и цветни стълбища по

Цветовете са тези, които правят живота ни по-ярък и щастлив! Из цял свят има много повече