ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Как пощенските гълъби знаят къде да отидат?

Животни

Как пощенските гълъби знаят къде да отидат, как се ориентират в населените места, губят ли се? Това са въпроси, които вълнуват и изумяват много хора. Нека видим как се случва това.

Как гълъбите се ориентират

Изследвания, проведени в Англия са заключили, че пощенските гълъби следват улиците, пътищата, кръстовищата, макар това да означава, че се налага да правят по-дълги полети. Също така, маршрутите им са по-ефикасни, ако летят по двойки т.е те са достатъчно умни да изберат по-добрия маршрут, ако техният спътник го предлага.

При дълги дестинации изчисляват разстоянието и избират посоката на полет като се ориентират по слънцето, използвайки го като свой вътрешен часовник. Изследванията установили, че ако птиците се държат под изкуствена светлина, те не могат да изчислят добре едни и същи разстоянията и летят в грешни посоки.

При друг експеримент, доста жесток наистина, са рязали различни нерви, за да установят как пощенските гълъби успяват да се върнат у дома. При рязане на нерви, които са свързани с обонянието, птиците се губят, от което може да се заключи, че при завръщането у дома гълъбите са ръководят и по миризмата.

Защо пощенските гълъби се объркват

Ясно е, че тези птици не са безпогрешни. Възможно е понякога да се объркат и да не могат да се приберат. Това е така, защото гълъбите се ръководят и от ултразвук и прекъсването на тази, недоловима от човешкото ухо вълна, ги подвежда за броени минути.

Този проблем няма нищо общо с вътрешните компаси, а със звука. Гълъбите могат да чуят звуци едва 0,05 херца. Но релефът и атмосферните условия могат да повлияят на начина, по който птиците чуват и те да се объркат и загубят. Това често се случва при по-младите и неопитни гълъби, докато по-възрастните успяват да се преориентират по-бързо.

<< Назад към предишната страница

Най-интересните и големи аквариуми в света

Зад дебелите стени на едни от най-големите аквариуми в света живеят хиляди малки и повече

25 щури факта за акулите

25. Акулите имат средно 40-45 зъба. Освен тях могат да имат до 7 реда резервни зъби, повече

10-те най-опасни човешки храни за кучетата

Повечето собственици на тези четирикраки любимци знаят, че не трябва да хранят повече