ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Феноменът на светещите водорасли

Любопитно

Природата никога не престава да учудва, показвайки ни, че понякога действителността е по-впечатляваща от всяка фантастика. Такъв е случаят и на странния феномен на зелените водорасли, които светят в тъмното.

Защо някои зелени водорасли светят в тъмнината?

Феноменът на зелените водорасли да светят в тъмното, се дължи на производството на водород от някои водорасли. Биолозите в момента правят проучване на процеса, който ползват, за да генерират газ. Процес, който до този момент е напълно непознат, но може да помогне на хората и да служи като форма на енергия.

Тези зелени водорасли са едноклетъчни и изключително малки: десет от тези видове, са с размерите на човешки косъм. Но въпреки техния размер, не са толкова различни от по-големите растения (дървета, треви), тъй като и те извършват фотосинтеза. Но за разлика от сухоземните растения, зелените водорасли са в състояние да генерират водород (H2), но само в състояние на стрес.

При все това преди години е изследван един любопитен феномен: зелените водорасли произвеждат повече водород в тъмното, отколкото на слънчева светлина, което изглежда напълно нелогично. Невероятният процес, който извършват водораслите в тъмното все още подлежи на изследвания.

Ин витро изследвания на водораслите, които светят в тъмното

Най-добрият начин да се проучи процесът на генериране на водород в тъмното е ин витро, т.е. да се пресъздаде процесът в лабораторни условия. По този начин се вижда, че те усвояват протеини по различен начин и така генерират този интересен блясък. Чрез лабораторни изследвания е установено, че метаболизмът на водораслите в напрегната ситуация, на тъмно действа подобно на бактериите или едноклетъчните паразити. Какво означава това? Посредством витамин В1 и желязо водораслите получават енергия и светят, а хидрогеназите, други ензими в зелените водорасли, преобразуват тази енергия в H2.

Защо светят само на тъмно?

Подобно на хората, зелените водорасли се нуждаят от кислород, за да дишат. Но когато е тъмно, те не получат енергия от слънчевата светлина и страдат от липсата на кислород. Метаболизмът им извършва този процес, за да могат да оцелеят.

<< Назад към предишната страница

14 забавни и любопитни факта за Великден

1. Първото великденско шоколадово яйце е произведено през 1873 г. във Великобритания от повече

25 битки, които променят света

Бойното поле е странно място. Това е едно от малкото места, където насилието, повече

25-те най-легендарни чудовища в гръцката

Най-известните герои в гръцката митология са боговете и богините, които използвали повече