ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Полярната мечка – кралицата на Арктика

Животни

Полярните мечки (латинско наименование Ursus Maritimus) се срещат в Канада, Русия, Гренландия и други арктични зони. Те са най-големите хищници на земята – мъжките екземпляри тежат около 400-600 кг, а женските – около 200-300 кг. Средната височина на мъжката полярна мечка е 2,60 м, а на женската – 2 м.

Ето няколко малко известни факта за полярната мечка:

1. Ноктите на полярната мечка не се прибират и с тяхна помощ тя разбива дебелия лед. Стъпалата й пък действат като вендузи, които й позволяват да балансира върху леда.
2. Под дебелата козина, която е отличителен белег за полярната мечка, тя има тъмна кожа. Най-горният слой косми е прозрачен и кух и отразява светлината, което дава илюзията за цвят.
3. Носът на полярната мечка също е впечатляващ. Тя може да надуши плячката си от разстояние 1 км и дълбочина 1 м под снега.
4. Плячка на мечките обикновено стават тюлените, въпреки че за тяхна храна се смятат моржовете, моруните, нарвалите, водоплаващите и морските птици. Също така те са невероятно добри плувци – средната им скорост при плуване достига до 10 км/ч и могат да преплуват до 160 км.
5. Полярните мечки имат способността да намаляват метаболитната си скорост от нормалните й стойности до състояние, подобно на летаргия. Макар че те реално не спят зимен сън, мечките използват бърлога, за да избягат от лошото време или да отгледат малките си. Някои женски екземпляри даже изграждат бърлоги с повече от една „стая” и дори имат вентилационна система на покрива.
6. Размножителният период на полярните мечки е от март до края на май. За да се гарантира овулация и последващо оплождане, те трябва да се чифтосват в продължение на няколко седмици. Това означава една двойка мечки да прекара повече от две седмици заедно, за да се гарантира някакъв успех. Имплантирането на оплодените яйцеклетки обикновено се случва около средата на септември или средата на октомври, а женската ражда 3 месеца по-късно.

Нови генетични доказателства предполагат, че отделянето на полярната мечка от своя предшественик – кафявата мечка, се е случило преди около 600 хиляди години, през плейстоцена. Липсата на генетично разнообразие при полярните мечки (те могат да живеят единствено в Арктика и никъде другаде) предполага, че промените в околната среда, като глобалното затопляне например, ще доведат до драстично намаляване на броя им.

<< Назад към предишната страница

Най-интересните и големи аквариуми в света

Зад дебелите стени на едни от най-големите аквариуми в света живеят хиляди малки и повече

25 щури факта за акулите

25. Акулите имат средно 40-45 зъба. Освен тях могат да имат до 7 реда резервни зъби, повече

10-те най-опасни човешки храни за кучетата

Повечето собственици на тези четирикраки любимци знаят, че не трябва да хранят повече