ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Най-здравословните зеленчуци

Кулинария

Зеленчуците са важна част от балансираното меню. Те съдържат десетки важни хранителни вещества и много фибри. Всекидневният им прием ще ви помогне да си изградите имунитет срещу редица болести, в това число рак, диабет, сърдечни заболявания. Ето списък с десетте най-здравословни зеленчука.

Домати

В доматите се съдържа пигментът ликопен, който е известен с възможността да се бори с рака. Освен, че са пълни с витамини (от витамин А до витамин К), те също контролират кръвното налягане и спомагат да се намали броят на свободните радикали в тялото.


Броколи

Броколите са истински витаминозни бомби. Много малко зеленчуци могат да се съревновават с тях в това отношение. Те са пълни с антиоксиданти, които спомагат за намаляване риска от рак на стомаха, белия дроб, ректума. И тъй като броколите са богати на бета-каротини, витамин С и фолиева киселина, те засилват имунитета и успешно се борят с грипа и настинките.

Брюкселско зеле

Този дребен зеленчук е особено полезен за бременните жени, защото е пълен с фолиева киселина, която намалява риска от евентуални дефекти на невралната тръба на плода.  Брюкселското зеле също е пълно с витамин С, витамин К, както и фибри, калий и омега-3 мастни киселини.

Моркови

Морковите са богати на хранителни вещества, които правят чудеса с очите, кожата и косата. Те са най-богатият растителен източник на някои важни антиоксиданти като витамин А например. А тъй като са пълни и с витамин С, морковите предпазват сърдечно-съдовата система от заболявания.

Тиква

Един добър източник на противовъзпалителни хранителни вещества, като витамин С и бета-каторин, е тиквата. Тя може да се пребори със състояния като астма, остеоартрит и ревматоиден артрит. Тиквата е богата на калий, магнезий и фибри.

Сладък картоф

Този зеленчук съдържа десетки противоракови вещества като витамини А, С и манган. Освен това той е добър източник на желязо и фибри. Сладкият картоф не само ще ви даде енергия, но и ще ви помогне да регулирате храносмилателната си система.

Патладжан

Освен високото си съдържание  на ценни хранителни вещества, патладжанът е богат на антиоксиданти като насунин – уникална съставка, която предпазва мозъчните клетки от увреждане. И тъй като сините домати са пълни с фибри и калий, учените смятат, че консумацията им може да намали риска от инсулт и деменция.

Чушки

Независимо дали са червени, оранжеви или жълти, чушките са богати на хранителни вещества като ликопен и фолиева киселина. Последните изследвания показват, че всекидневната консумация на чушки предпазва от злокачествени заболявания на белия дроб, дебелото черво, пикочния мехур и панкреаса.

Спанак

Спанакът е зеленчукът, който ще ви осигури почти всички витамини и хранителни вещества, от които се нуждаете. Учените са на мнение, че една диета със спанак е в състояние да предотврати всичко от сърдечно-съдови заболявания до рак на дебелото черво, артрит и остеопороза.

Лук

Този остромиришещ зеленчук е особено добър за хората, които страдат (или пък са застрашени) от остеопороза. Това е така, защото в лука се съдържа пептид, за който учените смятат, че намалява загубата на калций в организма. Лукът е полезен и в борбата със сърдечно-съдовите заболявания и диабета.

<< Назад към предишната страница

Кулинарни продукти, приготвени по

Когато става дума за приготвянето на храна, повечето от нас смятат, че знаят всички повече

Весел сандвич "дакел" за злояди деца

  Всички родители искат децата им да имат здравословни хранителни навици и да повече

6 пролетни напитки за хармония и имунитет

Консумацията на вкусни и здравословни коктейли е идеалният начин за влизане във повече