ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Митове за слоновете

Животни

В световната митология слонът е гигантска фигура, представител на мощ и сила, мъдрост и благодат. Асоциира се с времето, облаците и светкавиците. От Стария Завет до Индуизма съществуват различни митове и предания за това как са създадени слоновете и как и защо са променили формата си, с които са известни днес.

Старият Завет

Според книгата на Йов в Стария Завет (40:15-24) слонът е описан като "гигант", който е сътворен заедно човечеството. Бог говори на Йов за слоновете като описва силните им страни, благочестивите  добродетели като вяра и умереност, външни белези - кости като желязо, опашка, която се движи "като кедър".

Индуски митове

Според Дан Уайли, автор на "Слоновете", първите индуски митове разказват как създателят отваря космическото яйце и от яйцето се появяват осем слона. Четири от тези слонове са изпратени към най-далечните точки на света, за да държат четирите краища на Вселената. Първите слоновете били крилати същества, които летели из облаците, докато не разгневили древен йога, който ги проклел и отнел крилата им. В индуската религия слонът се асоциира с бог Ганеша, който е изобразен като човек с глава на слон.

Африка

Според Патриша Ан Линч и Джеръми Робъртс, автори на "Африканска митология от A до Z", слонът е създаден заедно с останалата част от животните от Висшия Бог Нзаме. Когато го попитали какво животно да бъде господар на животинското царство, Върховният Бог избира три животни: слонът заради неговата мъдрост, леопардът заради хитростта и маймуната заради гъвкавостта. В други африкански приказки се разказва, че слоновете можели да променят формата си, което им позволявало да сменят кожите си и да се превръщат в хора. Ашантите (етническата група в централната част на Гана) вярват, че слоновете са били върховни човешки същества, които са се превърнали в най-големите животни, които днес познаваме.

<< Назад към предишната страница

Най-интересните и големи аквариуми в света

Зад дебелите стени на едни от най-големите аквариуми в света живеят хиляди малки и повече

25 щури факта за акулите

25. Акулите имат средно 40-45 зъба. Освен тях могат да имат до 7 реда резервни зъби, повече

10-те най-опасни човешки храни за кучетата

Повечето собственици на тези четирикраки любимци знаят, че не трябва да хранят повече