ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Как растат подправките, които ежедневно използваме в кухнята

Кулинария

Замисляли ли сте се как изглеждат в естествен вид познатите ни подправки и сосове, които използваме ежедневно при готвене. Ето някои от тях.

Черен пипер


Плодовете растат на грозд. Растението произхожда от Индия, но днес се отглежда в много тропически страни. Основният износител на черен пипер е Индонезия. Докато зреят плодовете, първоначалният им цвят е зелен, след това става червен, жълт или тъмно кафяв. В нашата кухня подправката влиза в изсушен вид, богата на витамин C.
 

Бахар


Расте на дърво, което достига 10 метра височина. Родината на бахара е Централна Америка, но днес се отглежда също в Индия и Индонезия. В незряло състояние плодовете на това дърво имат синьо-зелен цвят, а когато узреят добиват кафяв цвят. Продава се като подправка. Бахарът има антисептични свойства.
 

Горчица


Подправката се произвежда от цели или смлени семена на растението, което носи същото име. При производството на познатата ни паста, освен горчица се използват още вода, оцет, захар и други подправки. Растението произхожда от Азия. Горчицата подобрява храносмилането и в нея се съдържат вещества, които разграждат мазнините.
 

Карамфил


Това са изсушените цветни пъпки на тропическия бахар. Растението произхожда от Индонезия, но днес се отглежда и в Танзания (90% от световното производство), Шри Ланка, Малайзия, Мадагаскар и други страни. Подправката има болкоуспокояващо и диуретично действие.
 

Джинджифил


Джинджифилът се консумира в маринован вид или под формата на прах като се използват корените на растението. Родното му място е Южна Азия, но днес се отглежда в Китай, Индия, Индонезия, Австралия, Западна Африка. Интересното е, че джинджифилът има противовъзпалително свойство за устната кухина и също така подобрява метаболизма.
 

Кардамон


Използват се семената на многогодишното тревисто растение от семейство Джинджифилови. Подправката е готова за консумация, когато изсъхне два пъти. Родината на кардамона е Индия и Шри Ланка, които все още държат лидерската позиция в производството. В кардамона се съдържат калций, желязо, магнезий и цинк и също притежава антисептични и аналгетични свойства. В народната медицина се използва за лечение на кашлица и бронхит, както и за нормализиране на храносмилането.
 

Канела


Канелата, която използваме като подправка, е изсушената кора на дървото. Понякога се продава изсушена под формата на тръби. Днес канела се отглежда в тропическите страни, основно в Шри Ланка. Канелата е признат антиоксидант, също така има антимикробни свойства и често се използва като средство за защита от настинки.
 

Сусам


Тревистото растение, което носи същото име, е диворастящо и расте в тропическа и южна Африка. Семената му се използват за производството на масла, а също така намират приложение и в кулинарията. На Изток смятат, че сусамът удължава живота, използва се при кожни заболявания.
 

Ванилия


Ванилията е многогодишно растение от семейството Орхидеи. Растението произхожда от Мексико и Централна Америка, а световен лидер в производството е Мадагаскар. Процесът на производството на ванилия е доста сложен и скъп, което води до появата на изкуствения заместител - синтетичен ванилин. Ванилията облекчава напрежението и стреса и има стимулиращи свойства.

<< Назад към предишната страница

Кулинарни продукти, приготвени по

Когато става дума за приготвянето на храна, повечето от нас смятат, че знаят всички повече

Весел сандвич "дакел" за злояди деца

  Всички родители искат децата им да имат здравословни хранителни навици и да повече

6 пролетни напитки за хармония и имунитет

Консумацията на вкусни и здравословни коктейли е идеалният начин за влизане във повече