ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Интересни факти за съня

Любопитно

Сънищата са най-мистериозното и интересно преживяване в нашия живот.
През римско време някои сънища дори били представяни на Сената за анализ и тълкуване. Те били смятани за съобщение от боговете. Тълкователите на сънища дори придружавали военните лидери в битки и походи.
Известен е и фактът, че именно от сънищата хората на изкуството са черпили своето вдъхновение.
Но какво всъщност знаем за сънищата?
Предлагаме ви няколко интересни факта за тях, които може би ще чуете за първи път.

1. Слепите хора също сънуват

Хората, които са загубили зрението си след раждането, виждат картини в сънищата си. Тези, които са родени незрящи, не виждат образи, но сънуват толкова, колкото и здравите хора. В техните сънища присъстват сетивата звук, мирис, докосване и емоция.
 

2. Всеки човек сънува

Всяко човешко същество (с изключение на хората, страдащи от тежки психични разстройства) сънува. Ако ви се струва, че вие не сънувате, това не е така – просто не си спомняте.
 

3. В сънищата си виждаме само лица, които познаваме

Човешкият ум не може да си измисли лица. В сънищата си виждаме реални лица на реални хора, които сме срещали през живота си. Друг е въпросът дали ги помним или не. Човек вижда стотици хиляди лица през живота си. Това означава, че имаме един безкраен запас от герои, които нашият мозък да използва по време на сънищата ни.
 

4. Не всеки сънува цветно

Около 12% от хората сънуват единствено и само в черно и бяло. Останалите 88% сънуват в цвят. Всички изследвания от 1915 г. до 1950 г. твърдят, че по-голямата част от сънищата са черно-бели, но тези резултати започват да се променят през 60-те години на 20-ти век. Днес учените твърдят, че само 4,4% от сънищата на младежите под 25 години, са в черно и бяло. Тези променящи се резултати може би са свързани с развитието на цветната телевизия и фотография.
 

5. Емоции

Най-често срещаната емоция в сънищата е тревожността. Отрицателните емоции са по-чести от положителните.
 

6. Можете да сънувате от 4 до 7 пъти за една нощ

Средно човек сънува от един до два часа всяка нощ.
 

7. И животните сънуват

Изследвания, направени върху няколко различни вида животни, показват, че по време на сън те имат същата мозъчна активност, като при хората. Наблюдавайте куче докато спи. Лапите му се движат и издава звуци като че ли гони нещо в съня си.
 

8. Парализа на тялото

Една от фазите на съня е т.нар. РЕМ фаза (от англ. REM - Rapid Eye Movement, превод: бързо движение на очите), която се характеризира с бързи движения на очите. По време на тази фаза тялото е парализирано от механизъм в мозъка с цел да се предотвратят движенията насън. Въпреки това е възможно този механизъм да се задейства преди, по време или след нормален сън, докато мозъкът се събужда.
 

9. Сънища и реалност

Мозъкът интерпретира външните дразнители, които усещаме по време на сън и ги прави част от сънищата ни. Тоест докато сънуваме понякога чуваме звуци от реалността. Така например, можете да сънувате, че сте на концерт, докато брат ви свири на китара в съседната стая.
 

10. Мъжете и жените сънуват различно

Мъжете са склонни да сънуват повече от жените. Около 70% от героите в съня на мъжа са други мъже. От друга страна, в съня на жената присъстват равен брой мъже и жени. Освен това, мъжете обикновено имат по-агресивни емоции в сънищата си в сравнение с жените.
 

11. Пророчески сънища

Резултатите от няколко проучвания сред голям брой хора показват, че между 18% и 38% са имали поне един пророчески сън, а 70% са имали дежавю. Процентът на хората, които вярват в пророческите сънища е в диапазона от 63% до 98%.
 

12. Можете да изпитате оргазъм по време на сън

По време на сън можете да изпитате оргазъм, също толкова силен колкото и в реалния живот.

<< Назад към предишната страница

14 забавни и любопитни факта за Великден

1. Първото великденско шоколадово яйце е произведено през 1873 г. във Великобритания от повече

25 битки, които променят света

Бойното поле е странно място. Това е едно от малкото места, където насилието, повече

25-те най-легендарни чудовища в гръцката

Най-известните герои в гръцката митология са боговете и богините, които използвали повече