ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Защо се прозяваме?

Любопитно

В момента, докато четете тази статия, вие най-вероятно се прозявате. Но каква е причината за това? Прозявката е дихателно движение, често неволно, състоящо се от дълбоко вдишване и енергично издишване. Хората са способни на емпатия и виждайки прозяващ се човек, също започват да се прозяват. Прозяването е изключително заразно и го правим за "компания" в 42-50 % от случаите. Прозявката не се ограничава до хората. Прозяването е отражение на древен инстинкт, който съществува и при всички животни. Казват, че дори и жабите го правят.

И да се върнем на въпроса. Защо човек се прозява?

Първо, чрез този рефлекторен акт в организма се осъществява баланс между кислорода и въглеродния диоксид. Ето защо, когато човек стои дълго време в задушна стая, където очевидно кислородът е недостатъчен, той често се прозява. По този начин организмът се опитва да възстанови равновесието.

На второ място, прозяването активира всички реакции в организма. Поради тази причина ние се прозяваме сутрин и когато се чувстваме уморени през деня. Притокът на кислород подобрява кръвообращението, засилва вниманието, възвръща бодростта. Постоянното прозяване през деня може да означава преумора.

Трето, прозяването е храна за мозъка. В периодите на продължително бездействие, физическо или психическо, се забавя дишането и активността на нервните клетки. Организмът като цяло и мозъкът в частност изпитват глад за кислород. Така "се случва" прозявката. Да не забравяме също така, че в процеса на прозяване напрягаме мускулите на лицето и шията, което също е благоприятно за мозъчната дейност. Накратко, честите позиви за прозяване може да означават и прекомерно безделие.

Четвърто, прозявката помага да се "охлади мозъкът". Случва се човек да се прозява често, когато е много горещо. Прозявката "доставя" на тялото хладен въздух.

На пето място, с помощта на прозявката се регулира налягането в средното ухо. По време на процеса се разширява канала на евстахиевата тръба и максиларните синуси.

И накрая, но не на последно място - прозявката може успокоява, да отпуска (преди лягане), да подобрява настроението, да намалява напрежението. Прозяването помага на тялото ни да се справи с някои неудобства. Затова потискането на прозявките не е нужно.

<< Назад към предишната страница

14 забавни и любопитни факта за Великден

1. Първото великденско шоколадово яйце е произведено през 1873 г. във Великобритания от повече

25 битки, които променят света

Бойното поле е странно място. Това е едно от малкото места, където насилието, повече

25-те най-легендарни чудовища в гръцката

Най-известните герои в гръцката митология са боговете и богините, които използвали повече