ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Как да изберем елхата

Градинарство

Изборът на коледната елха винаги е семейно събитие. Повечето семейства имат предпочитан тип коледно дръвче, но всички търсят здраво и добре оформено. Но има и още куп неща, с които да се съобразите, за да се радвате на красива елхичка по празниците. Вижте как да се сдобиете с такава.

Най-напред измерете височината на тавана си. Ако дървото е прекалено високо има вероятност да не успеете на сложите звезда или ангелче на върха му и да се наложи да го подрежете. Не забравяйте да вземете предвид и височината на стойката или саксията, в която елхата ще стои.Изберете дръвче с привлекателна форма, което отговаря на нуждите ви. Някои хора предпочитат високи и тънки дървета, други – ниски и широки, а трети – такива с перфектна конусовидна форма. Последните два типа са най-търсените. Търговците знаят това и съответно и цените им са най-високи. Така че, преди да направите покупкате, решете какво точно искате.Проверете свежестта на дървото по един от следните начини:
• Колкото и странно да ви звучи, рязането и транспортирането на дърветата им причинява много стрес. Загубата на иглички е съвсем нормално. Повечето търговци ще разтресат елхата, преди да ви я продадат, за да изпаднат всички „мъртви” вече иглички. Имайте едно наум - ако те са твърде много, вероятно дървото е старо. Методът обаче не е много сигурен.• Друг начин да проверите доколко е свежо дръвчето, е да откъснете здрава игличка и да я прегънете на две. Ако се счупи, всичко е наред – елхата е отрязана скоро. И обратното – ако игличката се огъва, без да се чупи – дървото е отсечено преди доста време.
• Най-сигурният начин да тествате свежестта на елхата, е с нейното тегло. След като бъде отрязана, тя спира да произвежда сок. Дървото все още го използва, докато се изчерпат запасите. Това означава, че по-леките елхи са по-стари, а по-тежките – по-нови. Скоро отсечените дръвчета имат още сок и игличките им са лепкави.

• На повечето прясно отсечени ели и борове, клоните са гъвкави. Ако това не е така при вашата елха, по-добре не я купувайте – има голяма вероятност да е стара.

Когато занесете елхата в дома си, отрежете няколко сантиметра от стеблото й и я сложете във саксия с вода. Поливайте дръвчето всеки ден.


Пазете елхата от директна слънчева светлина и източници на топлина. Те ще предизвикат избледняване на игличките й и ще скъсят живота й.

<< Назад към предишната страница

Да разпознаем кактуса. 10-те най-често

1. Цереус перувианус, Перуански кактус (Cereus peruvianus) Перуанският кактус е дълъг, повече

Защо пожълтяват градинските туи

Туята (Thuja) е растение от род иглолистни дървета, семейство Кипарисови. Тя е повече

Приказна феерия от цветове на холандския

Тази пролет холандският фестивал на цветята "Bloemencorso" ще се проведе от 30 април до 04 май повече