ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Най-дългият съчленен автобус в света

Автомобили

Както е известно, най-големите и дълги автобуси в света са съчленените автобуси. A рекордьор сред тях е автобусът на "DAP Super City Train", с дължина от 32.2 м. Теглото на тази гигантска машина без пътници е 28 тона.

В двата салона на автобуса има 170 седящи места и 180 места за правостоящи. Създател на това чудо на технологията е Мобуту Сесе Секо, бившият президент на Заир.

Да, машината на "DAP Super City Train" впечатлява със своите размери, но се оказва, че почти същия автобус, само малко по-къс, превозва пътници вече четиринадесет години. Къде? В бразилския град Куритиба!

Куритиба се намира на юг от Рио де Жанейро и е с население от 1,6 млн. души, но градът сам по себе си е уникален. В него вече петнадесет години се провежда транспортен експеримент, наречен BRT, Bus Rapid Transit - "бърз автобусен транзит".

В Куритиба пред превозвачите е поставена задача да организират безпрепятствено превоза на възможно най-голям брой хора, при минимални разходи. Причината за това е, че градът е пренаселен и в същото време всяка сутрин пристигат огромен брой хора, които живеят извън пределните на града. И всички те трябва да отидат на работа и вечер да се приберат.

Идеята за подземно или надземно метро била отхвърлена, защото не разполагали с нужния бюджет. Трамваите, макар и по-евтини, изисквали значителни разходи, а автобусите били добро решение. Проблемът бил, че капацитетът им е по-малък, отколкото е необходим.

Затова взимат решение да направят следното. Установили отделни ленти за автобусите и с помощта на компанията Volvo Bus разработили специален, свръхдълъг модел. В тази "двойна-хармоника" с дължина от 25 м. могат да се поберат до 270 пътници.

<< Назад към предишната страница

Волво пуска лимитирана серия Ocean Race

Шведският автопроизводител представи модели от лимитираната серия Ocean Race на Женева повече

Най-бързият и мощен мотоциклет в света

Най-мощният и бърз несериен мотоциклет към днешна дата е този на компанията Dodge - повече

Необичайните автомобили - Електрическа

Както е известно, триколките имат неоспорими предимства като ниска консумация на повече