ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

10 невероятни факта за кокосовите орехи

Любопитно

Всеки човек знае, че кокосът е чудесен хранителен продукт, от който се правят много и разнообразни здравословни напитки. Но вижте какви са другите невероятни приложения на този "плод на живота".

10. Полезни свойства

При експерименти, извършени през 50-те години, е установено, че кокосът съдържа много полезни за организма вещества, а кокосовото мляко се явява краткосрочен заместител на човешката кръвна плазма.

9. Кокос в противогаз

Първата световна война влиза в историята с много газови атаки, в резултат на което противогазите били необходимо средство за оцеляване. За пречистване на въздуха в противогазите, използвали въглерод, но не винаги получен по един и същи начин. В САЩ открили метод за получаване на въглерод от кокоса чрез изгаряне на черупката. Учените установили, че противогазите, които се пречиствали с въглерод, произведен от кокос, превъзхождат другите при филтрирането на вредните вещества.

Дори и днес, въглерода от кокоса, остава важно средство в борбата с радиацията и е активно използван при аварията в японската атомна електроцентрала "Фукушима".

8. Кокосовите орехи и маймуните

Събирането на кокосови орехи не е толкова лесно и дори е опасно за човека, затова фермерите, привлекли маймуните като истински експерти в тази дейност.

В тропическите страни, като Суматра например, фермерите обучават маймуни да събират кокосови орехи за тях. Повечето фермери управляват животните с дълга каишка, но някои маймуни са толкова добре обучени, че за да изпълнят тази дейност се нуждаят единствено от гласова команда.

7. Кокосовият дворец

Кокосът има не само много хранителни вещества, но също така представлява и отличен строителен материал. В това се убеждава бившият филипински президент Фердинанд Маркос, когато построил за себе си кокосов дворец.

В желанието си да впечатли папа Йоан Павел II по време на посещението му във Филипините, Маркос заповядва построяването на този луксозен палат, който възлиза на стойност от 37 милиона песос (10 милиона долара). Седемдесет процента от двуетажната сграда е построена от кокосови материали, а за украса освен кокосови, са използвани и други черупкови дървета.

Впечатлил ли е дворецът папа Йоан Павел II? Да, но не и по начина, по който очаквали филипинците. Папа Йоан Павел II осъдил двореца, че бил прекалено претенциозен и помпозен, особено на фона на ниския жизнен стандарт на обикновените филипинци. Затова Папата решил да отседне на друго място, докато трае визитата му.

6. Кокосът и изкуството

Талантливи творци могат да създават красота от това, което на пръв поглед не е приложимо в изкуството. Кокосът се използва като материал за скулптура, както в естествената си форма, така и като материал за сложни форми, свързани с необичайна преработка на кокоса.

Кокосовите орехи също са неразделна част от някои етнически народни танци и други културни дейности. По време на традиционния филипински танц maglalatik, разрязани на половина кокосови орехи, вързани към различни части на тялото, се използват като импровизирани барабани.

5. Кокосово гориво

Кокосовите орехи са добро "гориво" за тялото, но знаете ли, че от тях е възможно да се направи екологично чисто гориво за коли? Биодизелът, който е чудесна алтернатива на съществуващия бензин, може да се извлича от кокосови орехи. По този начин веществата, съдържащи се в кокосовите орехи, могат да изпълняват няколко функции - да действат като основни вещества, добавки или директен заместител на дизеловото гориво.

4. Кокосът и историята

Кокосът е ключов фактор за растежа и развитието на много цивилизации. Съвременните учени са открили колко важна роля играят кокосовите орехи в търговията и миграцията на древните народи.

Има повече от 1300 вида кокосови орехи и те могат да бъдат разделени в две основни групи по отношение на генетичния им произход - кокоси, които растат по крайбрежието на Тихия океан и такива, които се намират по крайбрежието на Индийския океан. След като изучават генетичния произход на кокосовите орехи, еволюционният биолог Кенет Олсен и неговият екип били в състояние да проследят основните търговски маршрути и миграционни пътища на древните човешки цивилизации.

3. Кокосова водка

Вашата ваканция на морето няма да бъде пълноценна, без освежаващ кокосов коктейл, който ще ви помогне да се отпуснете и релаксирате.

Във Филипините, от пъпките на кокосовите цветове прави алкохолна напитка, наречена Lambanog. Тази напитка се приготвя изключително от органични съставки и не съдържа никакви химикали. Традиционно се приготвя в домашни условия, но в последно време започва производството на Lambanog и в промишлен мащаб.

2. Кокосови доспехи

Когато чуем фразата "кокосови доспехи", първото нещо, което ни идва на ум е, че вероятно става въпрос за издълбани черупки от кокоси, които се използват като шлем. Но занаятчиите в Кирибати направили нещо интересно.

Техният кокосов защитен костюм е изработен от кокосови влакна, приличащ на много дебел килим от плътна тъкан. Доспехите се състоят от шапка, бронежилетка, панталони и риза с висока яка.

1. Кокосът и музиката

Сега можете да се убедите, че кокосът е изключително популярен плод. Нещо повече, той се превърна в обект на вдъхновение за много музикални произведения. "Кокос" в изпълнение на Хари Нилсън, чудата и очарователна песен, която се появява в началото на 70-те години, бързо се превръща в хит. След като се появява в ефира, песента многократно става интро за филми и видео игри.

<< Назад към предишната страница

14 забавни и любопитни факта за Великден

1. Първото великденско шоколадово яйце е произведено през 1873 г. във Великобритания от повече

25 битки, които променят света

Бойното поле е странно място. Това е едно от малкото места, където насилието, повече

25-те най-легендарни чудовища в гръцката

Най-известните герои в гръцката митология са боговете и богините, които използвали повече