ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Историята и пътят на перлите - II част

Любопитно

Историята и пътят на перлите - I част

"Перлите са подходящи винаги и навсякъде", заявява великата Коко Шанел, която предпочита перлите пред всички други бижута.


 

Названието перла идва от латинската дума pernula  - морска раковина и първоначално римляните използвали тази дума, когато искали да кажат, че нещо им е любимо. В Рим най-хубавите перли, наричали "Unio", което означава "нещо уникално".

Перлите са обичани от много владетели. От историята е известно, че съпругата на император Калигула, носила изключително скъпа перлена огърлица, а самият Калигула след като обявява любимия си кон за консул, нарежда да бъде украсен с перлени огърлици.

Император Аврелиан, украсил диадемата си с перли, благодарение на които тя станала досущ като корона. Цял ред нанизани перли и скъпоценни камъни се спускали надолу и висяли над ушите му.

В короната на шахиншаха на Иран Мохамед Реза Пахлави има 369 перли.

Западноевропейските монарси също обичали перлите. Мария Медичи, на кръщението на бъдещия цар, нейният син Луи XIII, носила рокля, украсена с 3000 диаманта и 30 000 малки перли.

Кралица на Италия Маргарита Савойска

За съжаление перлите не са вечни. Средната продължителност на живота на перлите е 250-500 години. След това перлите губят блясъка си и лесно се превръщат в прах. През 1544 г. е открита гробницата на дъщерята на римския пълководец Флавий Стилихон (360 - 480 г.). В гроба, заедно със златото са се запазили и 53 перли. Те били бледи, раздробени на прах и големи колкото грахови зърна.

В момента най-скъпата перла в света е "La Regente", с яйцевидна форма и тегло от 15.13 грама. През 1988 г. на търг на Кристис в Женева е продадена за 864 300 щатски долара.

Друга известна перла, състояща се от девет големи перли, сраснали се във формата на кръст, носи името "Голям южен кръст". Тя е била открита и извадена от мидена черупка през 1886 г. край бреговете на Западна Австралия.

За най-голямата перла в света се смята "Перлата на Аллах". Тя е намерена през 1934 г. край бреговете на Филипинските острови в Южно-китайско море в гигантска мида, която тежала повече от 300 кг, а теглото на перлата е 6,5 кг. Но съдбата на водолаза, който я е открил, е трагична: гигантската мида "защипала" ръката му и той не могъл да излезе на повърхността.

В древна Русия перлите били едни от най-популярните бижута. С тях украсявали не само дрехите на царете, князете, болярите и свещениците, църковните съдове, царските и болярски посуди, но също така били и достъпни за тоалетите на обикновените граждани. От началото на XI век започнали да украсяват с перли фрески, икони, мозайки и религиозни предмети. Пример за това е кръстът, украсен със скъпоценни камъни и перли, дарен през 1562 г. от Иван Грозни на Соловецкия манастир. Освен това мантията и шапката на този цар били напълно покрити с диаманти, рубини, изумруди и други камъни, включително и с перли, с големината на орех.

Портрет на княгиня Зинаида Николаевна Юсупова в руски костюм. 1900 г. Художник: Константин Маковский

В Русия с добива на перли се занимавали основно в манастирите, както и обикновените хора. Но през 1712 г. е издаден указ, забраняващ добива на перли от частни лица. Въпреки това този закон не довел до очаквания резултат и бил отменен, но въвели правило - да се предават в съкровищницата най-големите и чисти перли. Но, поради факта че заради няколко перли се улавят и унищожават стотици миди, скоро те били изчерпани, което довело до почти пълното спиране на риболова към края на XVIII век.

Портрет на Зинаида Юсупова със семейната перла "Ла пелегрина"


Великденско яйце на Фаберже


Уникален индийски килим, изцяло покрит с перли и скъпоценни камъни, с общо тегло от 30 000 карата.


Медальон "Лебед"
Русия. Средата на XVIII век.


Медальон "Марс"


Медальон "Каравела"
Италия. Края на XVI век.


Медальон "Морско конче"
Италия. Около 1600 г.


Медальон с папагал
Германия. Края на XVI век.


Медальон "Тритон"
Музей на среброто, Флоренция. Около 1600 г.

 

Историята на перлите е преплетена с историята на човечеството. Както изглежда перлите са първите от известните на хората бижута. Десетки хилядолетия пр.н.е. праисторическият човек в търсене на храна случайно намира на брега нещо красиво, скрито вътре в черупките на мидите. Малко вероятно е тогава да е знаел, че е намерил перла, която ще покори човечеството със своята деликатна красота.


Картина на Владимир Куш

Историята и пътят на перлите - I част

 

<< Назад към предишната страница

14 забавни и любопитни факта за Великден

1. Първото великденско шоколадово яйце е произведено през 1873 г. във Великобритания от повече

25 битки, които променят света

Бойното поле е странно място. Това е едно от малкото места, където насилието, повече

25-те най-легендарни чудовища в гръцката

Най-известните герои в гръцката митология са боговете и богините, които използвали повече