ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Вредата от хранителните оцветители

Кулинария

За никого не е тайна, че хранителните оцветители се използват в кулинарната индустрия от десетилетия. По-голяма част от продуктите, с които днес са заети рафтовете в супермаркетите, съдържат най-малко един оцветител. Според статистиката на Центъра за наука в интерес на обществото (Center for Science in the Public Interest, USA), ежегодно световни производители на хранителни продукти използват повече от 7 милиона килограма синтетични оцветители.

Хранителни оцветители и провокирани от тях заболявания

Много от естествените оцветители, които са използвани в хранително-вкусовата промишленост са забранени още в средата на XX век. Ето защо, повечето производители на храни постепенно ги заменят със синтетични оцветители, които от своя страна са не по-малко опасни за човешкото здраве. Нека видим кои са най-често срещаните видове оцветители.

Яркосин оцветител

Често се използва при приготвянето на сладкиши с пълнеж от плодове, йогурт, коктейли, бонбони. Яркосиният оцветител може да предизвика хромозомни аномалии. Поради тази причина той е официално забранен във Франция, Англия, Швеция, Финландия и Норвегия.

Индиго

Среща се в сладки, безалкохолни и някои алкохолни напитки, както и в храната за животни. Спомага за развитието на мозъчни тумори. В момента този оцветител е забранен само в Норвегия.

Червено-оранжев оцветител

Трудно е да се повярва, но има не малко случаи, когато продавачи на портокали и мандарини инжектират червено-оранжев оцветител за подобряване на цвета и външния вид на плодовете. Излишно е да споменаваме за опасностите, които носят тези плодове за здравето на хората. Червено-оранжевият оцветител предизвиква тумор на пикочния мехур. Поради тази причина той е забранен в САЩ.

Изумруденозелен оцветител

Този изкуствен оцветител е забранен в повечето европейски страни. Най-често изумруденозеленият оцветител се среща в състава на сладкарските изделия, алкохолните и безалкохолни напитки, сладоледа, козметиката. Увеличава риска от рак на пикочния мехур.

Жълто-оранжев оцветител

Среща се в състава на хлебните изделия, сладкишите, колбасите, консервите, козметиката. Има редица странични ефекти като риск от тумори на щитовидната жлеза, екземи, хромозомни аномалии, алергии, астма.

Алтернативни оцветители

Алтернативни синтетични бои са оцветители от естествени продукти като моркови, целина, спанак, червено зеле, плодове и т.н. Естествените оцветители не са с наситени цветове, по-чувствителни са към условията на съхранение и могат да повлияят върху вкуса на продукта. 

<< Назад към предишната страница

Кулинарни продукти, приготвени по

Когато става дума за приготвянето на храна, повечето от нас смятат, че знаят всички повече

Весел сандвич "дакел" за злояди деца

  Всички родители искат децата им да имат здравословни хранителни навици и да повече

6 пролетни напитки за хармония и имунитет

Консумацията на вкусни и здравословни коктейли е идеалният начин за влизане във повече