ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Историята на сламените шапки

Любопитно

Очарователна, загадъчна, нежна, женствена или пък дръзка, смела, решителна, непокорна. Всеки образ може да бъде неповторим, благодарение на една малка, но много важна подробност от женските аксесоари - шапката.

Сламените шапки придобиват популярност в Европа преди няколкостотин години. Като потвърждение за ранното възникване на този вид шапки може да послужи "Пребогатия часослов на херцог дьо Бери" на Братя Лимбург. Този известен ръкопис датира от 15-ти век и е богато илюстриран. На миниатюрни илюстрации са изобразени хора от различни класи, които носят на главите си сламени шапки. В този период и двата пола използвали такава шапки, но трябва да се отбележи, че са носени предимно от мъже.


Деца, обработват слама за плетени шапки

Сламените шапки били измислени и употребявани от селяните, тъй като голяма част от времето си прекарвали на полето. Те използвали изсушените стъбла на зърнените култури като материал за плетене на леки шапки, които ги предпазвали от жаркото слънце. Едва по-късно, в средновековна Европа, сламената шапка е претърпяла някои промени.

Хората от ниските прослойки продължили да носят обичайните сламени шапки, които били едноцветни, предимно черни и по тях нямало никаква декорация. Представителите на благородните семейства могли да си позволят да носят сламени шапки, украсени със скъпоценни камъни, скъпи копринени панделки и други декоративни елементи. През 18-ти век сламените шапки стават незаменим моден аксесоар.


Сламена шапка XVIII-XIX век

За изработването на тези шапки започнали да използват не само традиционните пшенични стебла, но и други растения. Например, влакната от листата на агаве - те имат лъскав вид и следователно продуктът изглежда много елегантно и ефектно. Използвали също водорасли, оризова слама, листата на бананови палми, които растат на филипинските острови и други тревисти материали. Но разбира се, незаменим и основен материал остава сламата. По време на процеса на изработване шапката претърпява различни обработки. За да бъде мека на допир и удобна за носене, тя трябва да се обработи на гореща пара, след това да се накисне в топла вода и накрая ръчно да се направи формата до необходимите размери. Резултатът - много меко изделие, но в същото време и крехко, популярно от векове.

<< Назад към предишната страница

14 забавни и любопитни факта за Великден

1. Първото великденско шоколадово яйце е произведено през 1873 г. във Великобритания от повече

25 битки, които променят света

Бойното поле е странно място. Това е едно от малкото места, където насилието, повече

25-те най-легендарни чудовища в гръцката

Най-известните герои в гръцката митология са боговете и богините, които използвали повече