ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Митове и реални факти за Великата пирамида на Хеопс - I част

Любопитно

Великата пирамида е едно от древните седем чудеса на света и се намира в платото Гиза. Смята се, че е построена като гробница на фараон Хуфу, известен на гърците като Хеопс. Пирамидата предизвиква много и разнообразни митове и легенди, а каква е истината ще се опитаме да разберем сега.

Ето кои са най-известните факти, които ще потвърдим или отхвърлим.

1. Великата пирамида е най-голямата пирамида в света.
Голямата пирамида в Чолула (Мексико), макар и по-ниска от Великата пирамида на Хеопс, е много по-голяма по обем - 4.45 млн.куб.м. срещу 2.58 млн.куб.м.

2. Пирамидата е перфектно ориентирана спрямо посоките на света.
Грешката в ориентацията на пирамидата спрямо посоките на света е измерена още през 19 век. Отклонението е 5 минути и 30 секунди от градуса. Това е висока точност, но далече не е идеална.

3. Построена е от внимателно поставени каменни блокове, между които е невъзможно да се вкара острие на нож.
Между каменните блокове на пирамидата наистина е невъзможно да се вкара острие на нож, но това важи само за облицовката. Самата пирамида е изградена от грубо издялани блокове с различни размери.

4. Блоковете, от които е построена пирамидата, са нарязани в каменоломна и са донесени от място, намиращо се на стотици километри от пирамидата.
Пирамидата е построена от сравнително мек варовик от кариера в непосредствена близост до нея. Големите, твърди варовици за облицовката на пирамидата са взети от кариера от отсрещния бряг на Нил, на разстояние от 13-17 км. Гранитът, който е използван за облицовка на една от камерите на пирамидата (камерата на Царя), е докаран по течението на Нил от Асуан до Гиза на разстояние повече от 700 км. Но това е само няколко стотни от процента от общите блокове на пирамидата.

5. Технологията, по която е построена пирамидата е напълно съвършена. Нито преди, нито след това, подобна или сравнима по сложност постройка не е била изградена в древен Египет.
Технологията, по която е построена пирамидата е съвършена, но само за времето си. Пирамиди са се строили преди и след Великата пирамида, подобни по размер, макар и по-малки. Технологията на каменното строителство продължава да се развива и след епохата на пирамидите. Ако отворите Книгата на рекордите Гинес, в раздела монументални съоръжения няма да намерите данни за пирамидата на Хеопс. Но има три други рекорда на древен Египет, които не са подобрени и до днес - най-големият обелиск от една единствена монолитна скала с тегло 455 тона и височина 36 м, най-големият недовършен обелиск от монолитна скала (останал в каменоломна), висок 42 метра и с тегло от 1168 тона, и накрая, най-високите носещи колони в историята на човечеството - колоните в храма на Амон в Карнак, високи 21 м.Пирамида на Слънцето в Теотиуакан. Например така би могла да изглежда пирамидата в Чолула.Долна запазена част от външната облицовка на Великата пирамида на Хеопс. В дясно - облицовка с гранит във вътрешната камера (камерата на Царя).Блокове от пирамидата на Хеопс. Обърнете внимание на различния размер и грубата повърхностна обработка.Гигантските колони на храма Карнак.Най-големият монолитен обелиск в света. Гранит. Тегло му е близо 1200 тона, а дължината е 42 метра. Незавършен.

Митове и реални факти за Великата пирамида на Хеопс - II част

 

<< Назад към предишната страница

14 забавни и любопитни факта за Великден

1. Първото великденско шоколадово яйце е произведено през 1873 г. във Великобритания от повече

25 битки, които променят света

Бойното поле е странно място. Това е едно от малкото места, където насилието, повече

25-те най-легендарни чудовища в гръцката

Най-известните герои в гръцката митология са боговете и богините, които използвали повече