ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Митове и реални факти за Великата пирамида на Хеопс - II част

Любопитно


 

Митове и реални факти за Великата пирамида на Хеопс - I част

6. Едва в края на 19 век човечеството е способно да построи конструкция по-висока от пирамидата - Айфеловата кула в Париж.
Още в края на 13 век и началото на 14 век средновековните кули на готическите катедрали се издигнали по-високо от пирамидата на Хеопс. В същото време строителството на готически катедрали от инженерна и архитектурна гледна точка било много по-сложно от строителството на пирамидата.

7. В пирамидата няма нито един надпис, въобще няма никакви надписи, указващи, че принадлежи на Хеопс.
През 1837 г. има няколко десетки надписи и технологични знаци, открити от Вайз и Перинг в 4 от горните камери на Хеопсовата пирамида, които по-рано били недостъпни. Надписите са написани с червено мастило на охрена основа и многократно се споменава в картуш името на Хуфу (Хеопс).

8. Глупаво да се мисли, че такава грандиозна постройка може да се направи в името на един човек, пък бил той и самият цар.
Разходите по изграждането на грандиозния погребален комплекс на първия император на Китай Цин Шъхуанди (3 век пр.н.е.) са много по-големи, отколкото целият комплекс на Хуфу, включително и самата Велика пирамида, горните и долните храмове, церемониалният път и другите постройки.

Шъхуанди започва да строи приживе погребалния комплекс и в него са намерени над 8000 внимателно изработени и боядисани статуи (известни още като великата теракотената армия) на войници, офицери, генерали, музиканти, служители, всяка с ръст от 170 см до 2 м, с индивидуални черти на лицето, истински оръжия и инструменти, колесници, сребърни и златни статуи на коне. В центъра на погребалния комплекс има пресечена пирамида, която е много по-голяма от пирамида на Хеопс, а стената, заобикаляща комплекса, е дълга повече от 6 км. По данните на китайските хроники за изграждането му са привлечени повече от 700 000 души. За такъв размах Хеопс дори не може и да мечтае.

9. От изброеното до тук следва, че пирамидата може да бъде построена само от неизвестна и напреднала цивилизация, а не от роби в древен Египет.
Великата пирамида на Хеопс не е построена от атланти, нито пък от извънземни и, разбира се, не от роби. По строителството работили занаятчиите и селяните на древен Египет, поданици на фараона. Днес е известна историята за изграждането на пирамидата - от тухлените мастаби до първите каменни пирамиди, а от тях до истинските пирамиди. Всяка стъпка от еволюцията, нарастването размера на пирамидите, строителните технологии, известните археолози и историци на древен Египет. Великата пирамида не се е появила от нищото.

Въпреки това, Хеопс не бил най-големият строител на пирамиди. Баща му Снофру построил три пирамиди - в Мейдум, уникална многоъгълна пирамида и известната розова пирамида. Всяка следваща била по-голяма от предишната, като последните две са сравними по размер с Великата пирамида и са съхранени по-добре. Общият обем на тези пирамиди значително надхвърля обема на Великата пирамида.

Гледайки към великата пирамида днес, ние разбираме, че това не е толкова паметник на амбициозен фараон, неговата мания за вечен живот след смъртта, а грандиозен паметник на човешки гений и смела архитектура, създаден от труда на хиляди анонимни строители преди 4500 години, когато далеч на север бродели мамутите, а в Европа хората все още живели в каменната ера.

И като заключение изводът е, че няма нито един реален факт - всички те са митове.Надпис с името на Хуфу в картуш, отбелязан от строителите на един от блоковете. Обърнете внимание, че надписът е застъпен от снадката между блоковете, т.е. е правен преди блокът да бъде поставен на мястото си.Теракотената армия, погребана с император Шъхуанди.Реконструкция на погребалния комплекс Шъхуанди.Многоъгълната пирамида на Снофру. По-стара пирамида от тази на Хеопс, сравнима с нея по размери. Съхранена е много по-добре и дори по-голяма част от облицовката.Статуетки от слонова кост. Изобразен е Хуфу (Хеопс) като човек. Други изображения на фараона не са оцелели.

Митове и реални факти за Великата пирамида на Хеопс - I част
 

<< Назад към предишната страница

14 забавни и любопитни факта за Великден

1. Първото великденско шоколадово яйце е произведено през 1873 г. във Великобритания от повече

25 битки, които променят света

Бойното поле е странно място. Това е едно от малкото места, където насилието, повече

25-те най-легендарни чудовища в гръцката

Най-известните герои в гръцката митология са боговете и богините, които използвали повече