ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Наистина ли папагалите могат да говорят

Животни

Ако имате домашен любимец или просто обичате животните, може би ви се приисква понякога да проведете истински разговор с тях. Би било чудесно, ако можехме да обсъдим как е минал денят ни с кучето или котката. 

Но ако имаме папагал, възможно ли е желанието ни да се сбъдне? Папагалите, както и някои други видове птици, могат да говорят, но в състояние ли са да проведат истински разговор?

За жалост, не! Въпреки че папагалите произнасят някакви думи, те не са в състояние да говорят като хора. Те не влагат в думите конкретни значения – просто имитират думи и изрази, които са чули.

Повторението на звуци, които са чували много пъти, се нарича мимикрия. „Говорът”, който чуваме от папагалите, всъщност е смесица от имитации на всякакви звуци – от изговорени думи до скърцане на врати и лай на куче.

Само защото папагалите реално не говорят, не означава, че мимикрията не е нещо впечатляващо. Знаете ли, че папагалите нямат гласни струни като хората? Те използват мускулите в гърлото си, за да насочат въздушния поток през устата си и така да имитират звуците, които чуват.

Папагали, като жако и амазона, не са единствените птици, които могат да се научат да имитират звуци, включително и човешки гласове. Някои други птици, известни със способността си да „говорят” са: малък огърличен папагал, вълнист папагал, корела.

Ако се чудите защо някои птици имитират звуците, които чуват, това е така, защото те са социални същества. Те чувстват необходимост да комуникират с хората около тях. Бидейки домашни любимци, папагалите се привързват към собствениците си и искат да си общуват с тях.

И понеже човек не може да научи „езика” на папагалите, то птиците се опитват да научат езика на собственика си. Мимикрията е техният начин да привлекат внимание и да комуникират със стопаните си.

Ако искате говореща птица за домашен любимец, най-добре си вземете такава, която вече знае как да имитира звуци. Дори и да умее да издава няколко звука, пак ще трябва да прекарате часове в обучение и насърчаване да „говори” още.

<< Назад към предишната страница

Най-интересните и големи аквариуми в света

Зад дебелите стени на едни от най-големите аквариуми в света живеят хиляди малки и повече

25 щури факта за акулите

25. Акулите имат средно 40-45 зъба. Освен тях могат да имат до 7 реда резервни зъби, повече

10-те най-опасни човешки храни за кучетата

Повечето собственици на тези четирикраки любимци знаят, че не трябва да хранят повече