ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

10-те най-лоши страни за живеене на жени

Любопитно

Насилието, основано на пола и по-специално насилието над жени е нещо, което датира от дълбока древност. През цялата човешка история и под господството на патриархалните ценности, навсякъде по света жените са били лишени от основните си човешки права. Днес на много места жените имат юридическо, икономическо и политическо равенство с мъжете, имат право да учат, работят и да гласуват. Но, за съжаление, в много страни и в наши дни да бъдеш жена е ужасно преживяване. Нека видим някои от тях.

Афганистан

Според статистиката на ООН, Афганистан е една от най-лошите страни за живот за жените. 80% от браковете са принудително сключени, а 57% от жените са омъжени преди да навършат 16 години. Веднъж омъжени, 87% от тях са жертва на насилие в собственото си семейство. Процентът на смъртност при раждане е много висок, 1 на всеки 11 раждания, факт, заради който средната продължителност на живот на жените е само 44 години. Основната причина за това е насилието в семейството и липсата на лекарства заради продължителната война. Изнасилването не е наказуемо в страната.
 

Демократична република Конго

Провинциите Северно Киву и Южно Киву се считат за най-лошите в света по отношение на актове на сексуално насилие. В Демократична република Конго на ден се изнасилват 1152 жени, пет от които умират по време на насилието. Последствията за жените са, че са заклеймени, изгонени от мъжете си, без да могат да се приберат вкъщи или да видят децата си. В момента има повече от 50 000 семейства в източната част на Конго, разделени по тази причина. В тази страна също е широко разпространено отвличането на жени и момичета, които са продавани като секс робини. Жените са неграмотни и нямат право да подписват нищо, без разрешението на съпрузите си.
 

Ирак

В Ирак едно на всеки пет момичета е принудено да се омъжи между 15 и 19 години, а 40% от жените са неграмотни. Няма социално осигуряване за вдовици. След войната на повече от 1,5 милиона вдовици им е отказана работа, като са призовани да се омъжат отново. Има региони като Кюрдистан, в които около 70% от жените са претърпели генитално осакатяване.
 

Непал

Ако момичета не са встъпили в брак като тийнейджърки, собствените им семейства ги продават на трафиканти с цел проституция. Що се отнася до здравето, жените са изложени на огромен риск от заразяване с ХИВ, 74% от заразените са жени. Водеща причина за смъртността на жените на възраст между 15-49 години са самоубийствата. Жените са много уязвими по отношение на сексуално, физическо и психическо насилие, главно от членовете на собствените си семейства.
 

Судан

В Судан смъртността на жените при раждане е изключително висока 2054 на 100 000 раждания, а друг проблем е, че 88% от тях са неграмотни. Статистически има по-голяма вероятност да умрат млади от усложнения, свързани с бременността, отколкото да получат основно образование. Законите на страната ограничават жените невероятно много, те не могат да носят панталони, да влизат в една кола с мъж, освен ако не е техен съпруг, не могат да ходят незабрадени, не могат да докажат изнасилване и др.
 

Нигерия

Според Световната здравна организация (СЗО), 14% от всички смъртни случаи на родилки в света са в тази страна. Само 4% от жените имат достъп до противозачатъчни средства, а 67% от ражданията са без медицинска помощ. Рискът жените да бъдат бити, изнасилвани и дори убивани от членове на семействата си за предполагаеми прегрешения като ненавреме приготвена храна, посещение на роднини без разрешение на съпруга, е огромен и се случва ежедневно. Според законите на страната всеки акт на насилие срещу жена или момиче е дребно и ненаказуемо престъпление.
 

Сомалия

В Сомалия само 25% от жените имат достъп до образование. Поради непрестанните сраженията между армията и бунтовниците, хората бягат и сменят непрекъснато убежищата си, макар жените и момичетата да остават изложени на риск от сексуално насилие. Имало е над 1700 случая на изнасилвания в едни и същи убежища през последната година от мъже, носещи униформи на правителството. 33% от жертвите са били момичета под 18 години.
 

Хаити

 

В едно проучване, направено в страната, 28% от хаитянките признават, че са преживели сексуално насилие до 15-годишна възраст като 13% от тях са били изнасилени. Изнасилването е наказуемо от закона само от последните 3 години. Вследствие на земетресението сега повече от 1,05 милиона души живеят разпределени между 1199 лагера. Жените, мъжете и децата живеят в палатки, без ефективно полицейско присъствие, което увеличава риска от изнасилвания и други актове на насилие срещу жени и момичета.
 

Сиера Леоне

В Сиера Леоне 1 на всяка 27 жена умира от усложнения по време на раждане или по време на бременност. Това е и страната с най-високата детска смъртност, тъй като по-малко от половината от ражданията са под медицинско наблюдение. Повечето от момичетата са изключени от училище, тъй като е трябвало да се омъжат и само 24% от тях са грамотни. Продължителността на живота е 43 години и жените все още се считат за собственост на техните съпрузи.
 

Мали

В Мали много момичета са принудени да се омъжат на 12-годишна възраст. Домашното насилие и изнасилванията се случват и на деца между 6 и 13 години. Самите жертви не могат да направят нищо, защото са отхвърлени от собствените си семейства. Счита се за напълно естествено в училище да се подиграват на момичета, които са станали жертва на изнасилване.

<< Назад към предишната страница

14 забавни и любопитни факта за Великден

1. Първото великденско шоколадово яйце е произведено през 1873 г. във Великобритания от повече

25 битки, които променят света

Бойното поле е странно място. Това е едно от малкото места, където насилието, повече

25-те най-легендарни чудовища в гръцката

Най-известните герои в гръцката митология са боговете и богините, които използвали повече