ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Защо водата гаси огъня?

Любопитно

На пръв поглед въпросът се отнася към категория странни. Всеки човек ще отговори, че водата гаси огъня, защото е мокра. Но нефтът, спиртът или бензинът също са мокри, но не само, че не могат да угасят пламъците, но правят точно обратното, разгарят огъня.

Водата има особени свойства. Едно от тези свойства е високият топлинен капацитет, който при температура от 0 до 37 градуса е нисък, но при по-високи температури се увеличава. Именно това свойство на водата служи като най-доброто средство за гасене на огъня. Когато водата попадне върху горящ огън, веднага преминава в състояние на пара като по този начин намалява температурата на горящия обект. За да се превърне водата в пара, се изисква пет пъти повече енергия от тази, която е необходима за да заври водата. Освен че водата помага за понижаване на температурата, също така гаси пламъка, а образуваната пара обгръща горящия предмет като по този начин спира достъпа на кислород. А без кислород горенето е невъзможно. Това обяснява парадокса - горещата вода може да угаси огъня по-бързо от студената вода. Това се случва, защото горещата вода бързо преминава в състояние на пара и по този начин по-бързо се прекратява достъпът на кислород към пламъка.

С оглед на изложеното по-горе човек си задава въпроса - защо пожарите не се гасят с топла вода? Това е невъзможно по простата причина, че съвременното противопожарно оборудване под формата на помпи може да работи единствено със студена вода.

Има и още един необичаен начин за гасене на огъня - да се добави барут към водата. Когато барутът се запали, във въздуха се отделя незапалим газ, който също е в състояние да блокира достъпа на кислород към горящия обект.

Независимо от факта, че водата е първото средство за гасене на огън, при запалване на електрически уреди или кабели в никакъв случай не се използва вода, защото тя е отличен проводник на електричество.

<< Назад към предишната страница

14 забавни и любопитни факта за Великден

1. Първото великденско шоколадово яйце е произведено през 1873 г. във Великобритания от повече

25 битки, които променят света

Бойното поле е странно място. Това е едно от малкото места, където насилието, повече

25-те най-легендарни чудовища в гръцката

Най-известните герои в гръцката митология са боговете и богините, които използвали повече