ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Може ли шоколадът да е полезен

Любопитно

Шоколад! Вкусно и изкусително лакомство, на което много хора просто не могат да устоят. Той е невероятно вкусен, но за съжаление пълен с калории и определено няма как да ви помогне да отслабнете. Но възможно ли е шоколадът да е полезен... по някакъв начин?

Въпреки че „здравословен шоколад” звучи прекалено хубаво, за да е истина, най-новите научни изследвания показват, че един определен вид – тъмният шоколад – може би има определени ползи за здравето. Черният шоколад има по-висока концентрация на една от основните съставки в това лакомство – какаото.

Учени смятат, че какаото в черния шоколад може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Защо? Какаовите зърна съдържат вещества, наречени флавоноиди. Флавоноидите имат антиоксидантни ефекти, които могат да намалят увреждането на клетките, което води до сърдечно-съдови заболявания.
Флаваноидите също могат да подобрят кръвния поток и да регулират кръвното налягане. Някои учени дори смятат, че консумацията на черен шоколад намалява риска от диабет, инсулт и инфаркт.

И преди да сте хукнали към магазина, за да се запасите с здравословния шоколад, трябва да сте наясно с някои неща. Много от проучванията, които разкриват ползите му за здравето, са прекалено скорошни и все още не са потвърдени от други изследвания.

По-важното е, че за всяка „здравословна” храна, учените бързат да отбележат, че умереността е от ключово значение. Едно блокче тъмен шоколад е достатъчно, за да се възползвате от ползите на флаваноидите.

Яденето на прекалено голямо количество шоколад твърде често води до увеличаване на теглото и много други здравословни проблеми, които бързо и лесно могат да заличат всички ползи. Мазнините, захарта и калориите в кафявото лакомство, приемани в големи количества, могат да доведат до високо кръвно налягане, сърдечно съдови заболявания и диабет – все неща, на които флавоноидите не могат да противодействат.

Лекарите съветват да се консумират не повече от три блокчета черен шоколад на ден, с минимум 65% съдържание на какао.

<< Назад към предишната страница

14 забавни и любопитни факта за Великден

1. Първото великденско шоколадово яйце е произведено през 1873 г. във Великобритания от повече

25 битки, които променят света

Бойното поле е странно място. Това е едно от малкото места, където насилието, повече

25-те най-легендарни чудовища в гръцката

Най-известните герои в гръцката митология са боговете и богините, които използвали повече