ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Храни, които са опасни за котките

Животни

Има много неща, които вашата котка в никакъв случай не трябва да поглъща. Ясно е, че не е добра идея да й давате електрическа крушка или чифт обувки, но има много други неща, които не са толкова очевидни. Ето списък с храните, които вашата котка не трябва да консумира, за да бъде здрава и щастлива.

Човешка хранаКотките не могат да ядат всичко, което ние ядем – това е мнението на водещи ветеринари. Някои човешки храни – в това число чесън, лук, грозде, шоколад – могат да причинят сериозни здравословни проблеми на животното. Дръжте всички тези храни далеч от котката си и не оставяйте хранителни отпадъци в кошчето за боклук.

ЦветяМного цветя и стайни растения са изключително токсични за котки и могат да причинят увреждане на черния им дроб или смърт при поглъщане. Дори и пиенето на вода от тези растения (ако са във ваза) може да се окаже смъртоносно. Преди да внесете каквото и да е растение в дома си, убедете се, че е безопасно за домашния ви любимец.
 

АлкохолНека оставим настрана всички шеги с пияни котки – алкохолът и котките не трябва да имат допирни точки. Спиртните напитки имат същия ефект върху мозъка и черния дроб на животните, какъвто и при хората, но отнема много по-малко време да причини сериозните увреждания. Вашата любопитна котка може би ще е заинтригувана от съдържанието на чашата ви, така че винаги я дръжте далеч, когато пиете алкохол.
 

КокалиМоже да ви се струва добра идея да дадете на котката си кокал, който да дъвче, но имайте предвид, че това може да й навреди. Кокалите често се разцепват и малко парченце от тях може да попадне в храносмилателната й система. Давайте на котката си само специални за нея играчки.
 

Сурови яйцаИма един мит, че ако давате на котката си сурови яйца, тя ще има лъскава козина. Вярно или не, суровите яйца могат да причинят отравяне, особено ако са престояли.
 

КофеинСутрешната ви чаша кафе със сметана или мляко със сигурност е изкушаващо лакомство за вашата котка. Внимавайте, защото кофеинът в големи количества може да доведе до смърт.
 

ЛекарстваАко вашата котка не се чувства добре, избягвайте да я лекувате с подръчни средства, особено с лекарства за хора. Някои лекарства, в това число и обезболяващите, съдържат съставки, които са вредни за котките.
 

Мазнина от пържено месоДори и котката да ви гледа с молещи очи да й дадете останалата мазнина от пърженото или печеното месо, не си и помисляйте да го правите. Както суровите, така и термично обработените мазнини могат да причинят чревни проблеми и да доведат до диария и повръщане.

<< Назад към предишната страница

Най-интересните и големи аквариуми в света

Зад дебелите стени на едни от най-големите аквариуми в света живеят хиляди малки и повече

25 щури факта за акулите

25. Акулите имат средно 40-45 зъба. Освен тях могат да имат до 7 реда резервни зъби, повече

10-те най-опасни човешки храни за кучетата

Повечето собственици на тези четирикраки любимци знаят, че не трябва да хранят повече