ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Пилатес – здрав дух в здраво тяло

Спорт и танциКакво всъщност е пилатес?

Пилатес е система от упражнения, която се фокусира върху разтягане и укрепване на цялото тяло, с цел да се подобри балансът, мускулната сила, гъвкавостта и стойката. Създаден е през първото десетилетие на 20-ти век от родения в Германия Joseph Pilates и съчетава елементи от йогата, бойните изкуства и гимнастиката.

От професионалните танцьори в САЩ първоначално е приет като ефективна форма на възстановяване след контузии. Постепенно пилатесът започва да набира популярност по целия свят и днес звезди от ранга на Мадона и Дженифър Анистън са негови запалени последователи.

Какви са ползите за здравето?

Според Anne-Marie Zulkahari, която преподава пилатес от 30 години, пилатесът подобрява стойката, мускулния тонус, гъвкавостта на тялото, сърдечната дейност, подвижността на тялото, а също така облекчава стреса и напрежението.
 

Може ли пилатесът да облекчи болките в гърба?

Резултатите от доста изследвания, направени в тази връзка са, че пилатесът може да помогне на хора с неспецифични болки в кръста. За да бъдат ефективни упражненията, те трябва да бъдат изготвени индивидуално, съобразени с конкретния случай и преподавани от квалифициран учител.
 

Може ли да се отслабне с пилатес?

Пилатес не е ефективна форма за намаляване на теглото. Според Anne-Marie Zulkahari тези упражнения могат да подкрепят отслабването и да превърнат човек от дебел в приятно закръглен. Ако искате да отслабнете, трябва да съчетаете пилатес със здравословна диета и аеробна активност като плуване, разходки и каране на колело.
 

Има ли възрастова граница за пилатес?

Не. Пилатес е подходящ за хора от всички възрасти. Anne-Marie разказва, че има клиенти над 80 години. „Никога не е твърде късно да се започне” – казва тя - Възможно е да се разработи програма от упражнения, съобразени с индивидуалните потребности на всеки човек. При по-възрастните хора е необходимо да се работи за баланс, стойка, координация и дишане. Препоръчителни са по-леки упражнения, за да се подобри мобилността им".
 

Каква е разликата между йога и пилатес?

И йогата, и пилатесът фокусират върху развитието на сила, баланс, гъвкавост, стойка и добра техника на дишане. Йогата набляга на единството между ума и тялото и има по-духовен аспект, докато пилатесът – не. Основа в йогата са йогийските пози (серия от движения, целящи да се увеличи силата и гъвкавостта на тялото) и дишането.

В пилатеса също важна роля играе дишането, но той повече се фокусира върху по-прецизни движения, насочени към определени части на тялото. Най-добрите класове по пилатес са в малки групи, в които учителят разработва индивидуални програми за всеки участник, съобразени с неговите уязвими места по тялото.

<< Назад към предишната страница

30 невероятни танца от цял свят

Един от най-явните начини да изразим емоции си, било то на любов, гняв, радост, тъга или повече

5 основни умения в плуването

Плуването е спорт, който изисква малко координация. За да постигнете максимална повече

6 упражнения, които прогонват мазнините от

Мазнините на корема са неприятни и упорити. Но добрата новина е, че с редовни повече