ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Как да изберем подходящи чаши за напитките

Кулинария

В ежедневието рядко се замисляме от каква стъклена или порцеланова чаша пием една или друга напитка. Но, ако искаме да получим истинско удоволствие, не трябва да забравяме, че всяка напитка се сервира в специална чаша. В крайна сметка, дори и най-изтънченото вино, ако се поднесе в неподходяща за него чаша, то губи своята индивидуалност, а правилната подчертава неговия вкус и аромат.

1. Чаша за шампанско (флейта). Използва се за пенливи вина. Обемът на чашата е 200-300 мл като се пълни 2/3 от нея. Шампанско може да се сервира с всички ястия, от закуски до десерти, охладено до 6° C.

2. Чаша за шампанско с широко гърло. Била е много употребявана през 30 - 40-те години на XX век, но днес е загубила своята популярност. Използва се и за коктейли като "Дайкири". Обемът е 120-200 мл.

3. Червеното вино доставя повече удоволствие, ако се сервира в тумбеста, кръгла и с широко дъно чаша. Голямата чаша допринася за повече съприкосновение с въздуха и насищане на напитката с кислород, което прави аромата по-фин. Обемът е около 260 мл. Червено вино се сервира с ястия от патици, гъски, говеждо, свинско, агнешко, еленово месо, както и десерти. Сухите и полусухи червени вина се сервират на стайна температура, около 18° C , а сладките и полусладките - леко охладени.

4. За белите вина се използват чаши, стесняващи се към върха. Обемът е около 210 мл и се пълни 2/3 от чашата. Бялото вино се поднася охладено до 10°C и е подходящо за риба, птиче месо, пилешко, пуешко, телешко, както и за десерти.

5. Универсална дегустационна чаша, която по форма прилича на чаша за бяло вино, но с по-малки размери 150-160 мл. Пълни се не повече от една трета и е доста подходяща за портвайн, червени и бели вина.

6. Малка чаша с триъгълна форма, която е предназначена за напитки в чист вид. Обикновено се използва за ликьори, но може да се сервира и коняк, бренди, ракия. Обемът е 25-60 мл.

7. Обемът на на чашата е около 80-100 мл и обикновено в нея се сервира шери, вермут или ликьорни вина. Чашата се пълни наполовина, а питието се охлажда до 10° C.

8. Чаша с дебело дъно и късо столче, стесняваща се нагоре. Предназначена е за бренди, коняк, арманяк и калвадос в чист вид. Напитките се сервират при стайна температура и се пият на малки глътки. Обемът на чашата е 260-390 мл, но се пълни до ръба на най-широката част, което е не повече от една четвърт.

9. Чаша за уиски както в чист вид, така и с лед. Чашата има правоъгълна форма, с дебели стени и дъно, които забавят топенето на леда. Обемът е около 100-320 мл и се пълни наполовина.

10. Малка правоъгълна чаша с дебело дъно и обем 40-60 мл. Предназначена е за силно охладени питиета в чист вид (напр. водка) и за силни коктейли, пиещи се на една глътка.

11. Висока, разширяваща се от средата чаша. Предназначена е за бира, но може да се използва и за различни видове коктейли. Обемът е между 220-500 мл., а колкото по-студено е питието, толкова по-добре.

12. Халба за бира с по-голям обем - от 250 до 1000 мл.

13. Висока водна чаша с обем 150-300 мл. Със здрави стени и дебело дъно чашата се използва за вода, безалкохолни напитки и някои коктейли.


14. Чаша Колинс - висока чаша с дебели стени и дъно. Обемът е от 230 до 340 мл. - най-популярната чаша за спиртни напитки, смесени със сода и лед, а също така и за коктейли с лед ("Мохито", "Лонг айланд айс ти").

15. Универсална тумбеста чаша с обем от 260 до 320 мл. Чашата е с дебели стени и дъно, подходяща за коктейли и алкохолни напитки с лед.

16. Мартини или коктейлна чаша е с триъгълна форма, широко гърло и дълго и тънко столче. Чашата е предназначена за охладени коктейли без лед, но е напълно неподходяща за напитки в чист вид (включително мартини, въпреки името си). Обемът на тази чаша е между 90-280 мл.

17. Обемът на чашата е около 200-250 мл с тънко дълго столче, много тясна в долната си част и широка нагоре. Предназначена е за коктейл "Маргарита" и неговите вариации, както и за замразени напитки. Ръбът на чашата обикновено са украсява със захар.

18. Хърикейн чаша - дълга чаша с формата на лале. Обемът е от 400 до 480 мл и е създадена специално за тропически коктейли като "Блу Хавай" или "Пина Колада".

19. Необичайна по форма чаша, предназначена за грапа, италианско алкохолно питие, приготвено от грозде.

20. Малка чаша с дебело столче. Използва се за сауър коктейли. Характерното за тях е киселият вкус, получен от цитрусов сок.

21. Малка и тясна чаша 50-120 мл. Служи за пус кафе, както и за коктейли с контрастни цветове, подредени на пластове, които не трябва да се смесват един с друг.

22. Чаша с дебела дръжка и топлоустойчиво стъкло. Обемът е от 240-320 мл и е създадена специално за сервиране на горещи напитки като греяно вино, грог или ирландско кафе. Също така е подходяща за кафе коктейли и напитки със сладолед.

23. Обемът на чашата е 100-180 мл. В нея се сервира горещ пунш и се пълни 3/4 от чашата.

<< Назад към предишната страница

Кулинарни продукти, приготвени по

Когато става дума за приготвянето на храна, повечето от нас смятат, че знаят всички повече

Весел сандвич "дакел" за злояди деца

  Всички родители искат децата им да имат здравословни хранителни навици и да повече

6 пролетни напитки за хармония и имунитет

Консумацията на вкусни и здравословни коктейли е идеалният начин за влизане във повече