ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

10 професии, които вече не съществуват

Любопитно

Много от модерните днес професии не са съществували преди 10, 20 или 30 години – анализатор на социалните мрежи, андроид разработчик и т. н. Но обратното също е вярно – много от професиите, съществували в миналото, отдавна вече са забравени. 

Като причина за изчезването им може да се посочи технологичният напредък. Съвременните боулинг писти имат сложни системи, които събират топките и кеглите, така че пинсетери (хора, които събират кеглите и топките) вече не са необходими. С развитието хладилната техника в миналото е останала и професията на ледоразбивача.
Изчезването им е хубаво нещо, защото доста от тях са опасни за живота, а някои дори са били упражнявани от деца.

1. Боулиг пинсетерБоулинг пинсетерите били млади момчета, които подреждали кеглите след всяко хвърляне на топката.


2. Човек – будилник

Човекът – будилник бил наеман да събужда хората рано сутрин, за да не закъсняват за работните си места. Използвал пръчки, палки и камъчета, с които чукал по вратите и прозорците на клиентите си.


3. Ледоразбивач

Преди развитието на хладилната техника, упражняващите тази професия разбивали леда в езерата и го продавали на хората, за да го използват в хладилниците си. Това е била една от най-опасните професии, която се е извършвала в екстремни условия.


4. Наблюдател за вражески самолети

Преди изобретението на радара, войските използвали акустични огледала и подслушвателни устройства като тези, за да засекат шума от двигателя на приближаващ се самолет.


5. Ловец на плъховеЛовците на плъхове били наемани е Европа, за да контролират популацията на сивите гризачи. Въпреки риска от ухапване и инфекции, който поемали, тези хора помагали да се предотвратят епидемии.


6. Фенерджия

Задължението на фенерджията било да пали и гаси уличните фенери във времената, когато не били измислени още електрическите лампи.


7. Превозвач на трупиПреди технологията и инфраструктурата да позволят превозването на трупи с камиони, хора, занимаващи се с това, ги пренасяли по реката от сечищата до местата за преработка.


8. Оператор на централа

Операторите на централа били неразделна част от телефонната мрежа, преди модерната технология да премахне напълно функцията им. Те осъществявали междуселищни разговори и други неща, които сега се извършват по цифров път.


9. Крадец на труповеКрадците на трупове били наемани през 19-ти век, за да осигуряват на университетите мъртви тела за аутопсии. Намирането на трупове по легален начин било дълга и сложна процедура и затова ректорите прибягвали до услугите на тези хора, за да подсигурят трупове за студентите си.


10. Лектор, който забавлява работниците във фабриките

Тези хора били наемани с пари, събрани от самите работници, за да ги забавляват докато работят. Повечето от тях четели политически памфлети и синдикални публикации.

<< Назад към предишната страница

14 забавни и любопитни факта за Великден

1. Първото великденско шоколадово яйце е произведено през 1873 г. във Великобритания от повече

25 битки, които променят света

Бойното поле е странно място. Това е едно от малкото места, където насилието, повече

25-те най-легендарни чудовища в гръцката

Най-известните герои в гръцката митология са боговете и богините, които използвали повече