ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Дворецът на ветровете в розовия град Джайпур

Туризъм

Необичайното и романтично име "Дворецът на ветровете" не принадлежи на някоя митична сграда, в която живеят приказни герои, а е съвсем реален дворец, който се намира в индийския град Джайпур.

Днес Джайпур е оживен модерен метрополис с много исторически сгради. За една от най-интересните и необичайни сгради се счита Хава Махал (Hawa Mahal) - Дворецът на ветровете. За да го откриете не е нужно да ходите далеч - намира се в сърцето на града. Главната особеност на това здание е необикновената архитектура и външен вид. Някой оприличават двореца на резбована кутия за бижута, други го виждат като голям мравуняк, но всички са единодушни, че сградата е уникална постройка. Джайпурският дворец на ветровете, известен като най-големия бисер на града в архитектурен план, без съмнение, е един от символите на Розовия град на щата Раджастан.

Построен през 1799 г., първоначално Хава Махал е замислен като храм. Но махараджа Савай Пратап Сингх променя решението си и сградата добива статут на дворец. През последвалите години много съпруги на индийските принцове живели в Дворецът на ветровете.

Дворецът има много интересен вид и се намира на удобно място - в центъра на града. Сградата се състои от пет нива, на които се намират огромен брой малки прозорци, като някои от тях са подредени в две редици. Това архитектурно чудо, украсено с 953 прозореца и балкони, позволявало на принцесите да се възхищават на празничните шествия, без да бъдат забелязвани.

Вярва се, че прототипът на Двореца е корона, украсявала главата на Кришна. Макар дворецът да има безброй малки прозорци и ниши и дори да прилича на мравуняк, той все пак остава хармоничен.

Дворецът на ветровете е приказно красив отвън. С поглед отдалеч, дворецът може да се оприличи на странна по форма торта, приготвена от изкусен сладкар.

Но в действителност, архитектите на двореца са се опитали да го изобразят като корона, която обикновено украсявала главата на бог Кришна. Конструкцията е направена в мавритански архитектурен стил, който е много разпространен в Индия.

Благодарение на това, цялостният облик на сградата прави силно впечатление на туристите, които виждат за първи път Двореца на ветровете.

Защо сградата се нарича Дворецът на ветровете? Истината е, че прозорците на двореца имат не само декоративен елемент, но са част от сложна вентилационна система. Прозорците, вътрешните тръби, както и други отвори в сградата създават постоянно лека тяга на въздуха в помещенията. Дори в най-горещите дни в стаите подухва лек прохладен ветрец. Такава вентилация е много подходяща за климатичните условия в Индия. Тази особеност станала причина дворецът да носи това име.

В наши дни на разходка из залите на Двореца на ветровете може да се наслади всеки турист. Много от тях са склонни да се изкачат до последния етаж, за да се възхитят на красива гледка на Джайпур.

<< Назад към предишната страница

Какво да видим в Атина

Атинската Агора В древна Елада Агора било названието на главния площад в повече

Интересни факти за Исландия

Исландия е една от най-рядко населените страни в света. Средната гъстота на повече

17 от най-красивите и цветни стълбища по

Цветовете са тези, които правят живота ни по-ярък и щастлив! Из цял свят има много повече