ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Защо китовете и делфините се изхвърлят сами на брега

Животни

Със сигурност всеки човек поне веднъж е чувал по радиото или телевизията за изхвърлени от вълните стада делфини или китове, които безпомощно лежат на брега. Истината е, че това явление се случва доста често, но учените не могат да си обяснят защо животните го правят. Въпреки това, по този въпрос има няколко версии, нека видим какви са те.

Първо, замърсяването на световния океан, което идва предимно от кораби и танкери. Това потвърждава и факта, че в дихателните органи на животните често се срещат мастни частици. Макар, други учени да твърдят, че не това е основната причина за поведението на китовете и делфините - в много от тях не е установено замърсяване.

На второ място, можем да говорим за болести, от които понякога се разболяват и морските бозайници. Например, ако те се заразят с паразити, които увреждат жизнено важни органи, тогава необичайното им поведение е напълно разбираемо.

Третата възможност е силният шум, който издават корабите и подводниците. Китовете реагират много остро на него - могат да загубят слуха си и това да бъде причина за изхвърлянето им на брега. Впрочем, тази причина е доста вероятна, защото, ако лидерът се реши на такова необмислено действие, цялото му стадо задължително го следва.

Четвърто - взаимност. Да, делфините не само са изключително интелигентни животни, но и не оставят на произвола на съдбата своите събратя. Те не се замислят за това, че плувайки към брега, за да спасят друг делфин, вече не биха могли да се върнат обратно.

Петата причина е промяната на климата. След като се променят океанските течения, които донасят студена вода от Антарктида, китовете плуват в плитчините, за да се стоплят и понякога твърде бързо стигат до брега.

На шесто място идва - естественият подбор. Японски учени смятат, че китовете имат способността да се самоунищожават, когато броят им нарасне значително. Тази идея обаче не е потвърдена от учени от други страни, като я смятат за поредната измислица.

Седмата възможна причина е проблемът с магнитното поле. Според експерти, много морски обитатели се ориентират под водата с помощта на магнитното поле на Земята. Грубо казано, те имат свои собствени "вградени компаси", които ако ги "объркат", животните просто не знаят накъде да плуват и често изплуват на брега.

В заключение можем да кажем, че всички точки, които изброихме по-горе са просто хипотези на различни учени. Каквото и да е причината, учените все още не са достигнали до пълен консенсус.

<< Назад към предишната страница

Най-интересните и големи аквариуми в света

Зад дебелите стени на едни от най-големите аквариуми в света живеят хиляди малки и повече

25 щури факта за акулите

25. Акулите имат средно 40-45 зъба. Освен тях могат да имат до 7 реда резервни зъби, повече

10-те най-опасни човешки храни за кучетата

Повечето собственици на тези четирикраки любимци знаят, че не трябва да хранят повече