ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

12 затвора, в които можете да попаднете доброволно

Туризъм

По света има много мрачни и зловещи затвори, съществували до близкото минало, на които стените са пропити с кръвта на много невинни хора. Днес тези призрачни и страховити места са превърнати в музеи, които всеки турист би могъл да разгледа.

Затворът Алкатраз
Сан Франциско, САЩ

От затвора Алкатраз на едноименния остров се опитвали да избягат десетки престъпници, но почти всички имали трагичен край - били или застрелвани от пазачите, или се удавяли в студените води на океана. Островът, на който се намира затворът, бил затвор със строг режим, а ледените води в залива и силните морски течения му осигурявали естествена изолация. Днес Алкатраз има статут на национален исторически паметник на САЩ и е отворен за посещения и обиколки.

Там излежавал присъдата си Ал Капоне, както и много други мафиотски босове. В историята на затвора ще останат завинаги имената на Франк Морис и братята Кларънс и Джон Англин, които успели да осъществят амбициозен план за бягство. На тях е посветен филма "Бягство от Алкатраз", с участието на Клинт Истууд.
 

Музеят на геноцида "Туол Сленг"
Пном Пен, Камбоджа

Това е един от най-мрачните затвори в света, в който Червените кхмери държали политически затворници. Не е известен точният брой хора, измъчвани до смърт по време на режима на Пол Пот. Историците смятат, че в периода 1975-1979 г. в подземията са пребивавали повече от 20 000 души. Затворът се намира в сградата на колежа, в който някога самият Пол Пот преподавал френска литература и история.

Днес затворът е превърнат в музей, в който екскурзоводи са роднини на бивши затворници. По два пъти на ден се прожектира филм, който разказва за ужасите, случвали се там.
 

Остров Робен
Кейптаун, ЮАР

Първоначално обитаван от тюлени, а след това заселен, в продължение на 400 години островът приютява колонии от прокажени и служи за изолация на политически затворници. Там е бил държан и героят на освободителното движение в Африка Нелсън Мандела.

В наши дни островът е отворен за посещения, а от 1999 г. е един от обектите от световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
 

Петропавловска крепост
Санкт Петербург, Русия

Построена в сърцето на Санкт Петербург от цар Петър Велики, с нея започва изграждането на града. Крепостта има шест симетрично разположени бастиона, които се виждат най-добре от небето. Факт, който може да се провери на място. От територията на крепостта по няколко пъти на ден се организират панорамни обиколки с туристически хеликоптери, които правят кръгове над града.

Крепостта никога не е участвала в сражения, но пък е служила като политически затвор. Там попадали хора без съдебна, а само по царска заповед. Сега в Трубецкой бастион е разположен музеят затвор. В него са пребивавали известни личности като Алексей Петрович (престолонаследник на Руската империя, убит в крепостта), Максим Горки (писател), Павел Александрович (руски княз, убит в крепостта), Лев Троцки (революционер) и др. Още интересни места на територията на крепостта са: църквата "Петропавловския събор", ботаническата градина и монетният двор, където до края на XX век са сечени всички руски монети.
 

Крепост Тауър
Лондон, Великобритания

Тази крепост е един от основните символи на града и популярна туристическа атракция, макар мястото да не е забавно, защото Кулата на Лондон била ни повече, ни по-малко затвор. Зад стените на замъка са загинали много хора в името на вярата, други са били екзекутирани по политически причини, но никой не знае броя на несправедливо осъдените, които излежавали присъдата си на това ужасно и зловещо място. Кървавата история на Кулата приключва едва в началото на Втората световна война.

Днес крепостта е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
 

Затворът за тамплиери
Аквитания, Франция

През 1280 г. по време на войната срещу албигойците местната крепост, разположена на висок бряг на река Дордон, се превръща в убежище за крал Филип III Смелия, а няколко години по-късно в затвор за 70 тамплиери.
 

Затворът Хоеншьонхаузен
Берлин, Германия

През XX век заводът по машиностроене в Берлин бил подложен на серия чудовищни ​​трансформации. По време на Втората световна война сградата се превръща в лагер за военнопленници. През 1951 г. на територията на завода се премества Министерството на държавна сигурност, по-известно като Щази. В продължение на 38 години оттам минали повече от 20 000 политически затворници, а вината на повечето от тях не била дори доказана.

В наши дни това зловещо място е музей, където могат да се видят затворническите килии, приспособленията, използвани за изтезания, стаите за разпити и личните вещи на лишените от свобода. Днес като екскурзоводи в музея работят бивши затворници.
 

Затворът Кароста
Лиепая, Латвия

Според първоначалната идея сградата на лиепайския гарнизонен затвор трябвало да бъде военноморска болница, но никога не била използвана като такава. От самото й построяване там излежавали присъди моряци и младши офицери от флота, както и моряците, взели участие в революцията през 1905 година. Последните затворници напуснат сградата през 1997 година.

Днес затворът Кароста е превърнат в музей, в който можете не само да се разходите и да разгледате експонатите, но също така и да участвате в специално шоу "Зад решетките" или дори да прекарате нощта в килия.
 

Затвор на КГБ
Потсдам, Германия

Мрачната сграда "В помощ на обществото" на местната евангелска църква от 1945-1994 г. принадлежала на Комитета за държавна сигурност на СССР: там бил затворът-изолатор на контраразузнаването СМЕРШ.

В наши дни в сградата на затвора е открит мемориал, където може да се види до какви последици е довела Студената война и конфронтацията между СССР и САЩ, сграбчила света през втората половина на ХХ век. Германия била пряко замесена в този конфликт, именно там минавала границата между Изтока и Запада.
 

Затворът на Корк
Корк, Ирландия

Затворът на Корк е едно от историческите доказателства за "бунтовете" в града, чиито жители винаги са се борили за независимостта на Ирландия. Истината е, че в този затвор никога не са заключвали политически затворници (тях ги пращали в британски институции), а дребни крадци и мошеници.

Вътре в килиите с помощта на восъчни фигури са пресъздадени сцени от живота в затвора: затворник, молещ се пред свещеник; млад джебчия, бит с тояги; надзиратели, играещи карти; тъжно скитащ на двора самотен затворник и др. Зад всяка скулптурна композиция стои истинска история, разказана в брошура-пътеводител, която се дава на входа.
 

Затворът на Фу Куок
Фу Куок, Виетнам

Затворът в Ан Хой, построен от френските колонизатори, е използван от американците по време на виетнамската война като концентрационен лагер, където били измъчвани и убити много хора. Днес в местния музей са изложени приспособленията за изтезания и снимки с жестокости, които им били причинявани. Музеят е отворен всеки ден с изключение на понеделник.
 

Бивш университетски затвор
Хайделберг, Германия

От Средновековието до Първата световна война карцерът на университета в Хайделберг бил затвор, в който ако попаднеш не се смятало за срамно, а за почетно. Студентите, били подсъдими само на университетските власти и тези от тях, които влизали там, били затваряни за период от няколко дни до четири седмици за нарушения като пиянство, сбиване, шум през нощта, разврат и дуели. През вековете стените на неголемите помещения били изписани от пода до тавана с надписи от рода на "Тук гниеше Хенрих", както и автопортрети на затворници. Последният "затворник" е освободен през 1914 г.

<< Назад към предишната страница

Какво да видим в Атина

Атинската Агора В древна Елада Агора било названието на главния площад в повече

Интересни факти за Исландия

Исландия е една от най-рядко населените страни в света. Средната гъстота на повече

17 от най-красивите и цветни стълбища по

Цветовете са тези, които правят живота ни по-ярък и щастлив! Из цял свят има много повече