ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Най-колоритните гета по света

Туризъм

Независимо от бързите темпове на растеж и развитие на градската инфраструктура, по света все още има места, където бедността и ужасяващата мизерия вървят ръка за ръка.

Каракас, Венецуела

В столицата на Венецуела Каракас близо 70% от местното население живее в гета, които буквално се простират на всеки хълм в града.

В центъра на Каракас се извисява Кулата на Давид - недовършен 45-етажен офис небостъргач. Строителството на кулата е спряно през 1993 г. след смъртта на първия инвеститор и последвалата банкова криза.

През 2007 в сградата постепенно започват да се заселват бедни хора. Тъй като небостъргачът е без асансьори и ескалатори, по неписано правило възрастните хора и тези с увреждания се заселват на по-ниските етажи, а младите на по-високите. Стълбищата и местата за общо ползване са боядисани с боя, за да наподобяват жилищна сграда.

Тъй като средната температура в Каракас е 28 градуса, обитателите на кулата използват всички възможни начини, за да достигне свеж въздух в сградата. Правят дупки в стените, които служат като "циркулационна система" за въздуха.

Изобретателността им не спира да учудва: всякакви материали, които могат да си позволят или намерят влизат в употреба. Например, това семейство използва вестници, които служат като тапети за стените.

Всяко жилище е украсено с грижи и любов - толкова, колкото могат да си позволят.

Кулата на Давид е като мини град със своите магазинчета, църква, игрално място и дори фитнес зала, която се намира на 30-ия етаж. Спортно оборудване е направено от неизползваните асансьорни съоръжения.


Лагос, Нигерия

В центъра на град Лагос се намира едно от най-бедните гета в Нигерия. В района на Макоко живеят около 150 000 души, чиито порутени къщи на кокили, се издигат на няколко метра от мътните и вонящи води на лагуна Лагос.

Макоко е красноречив пример за способността на човек да се адаптира към всякакви, а понякога дори и към ужасяващи условия за живот.

Гетото разполага с фризьорски салони, кина и други инфраструктури, от които се нуждаят хората, макар и при трудните условия на живот във водата.

Независимо от бедния и труден начин на живот, жителите на Макоко винаги се наслаждават на нигерийската музика. По всяко време могат да се видят музиканти, които плават по лагуната под звуците на страстни африкански ритми.

Принудителното изселване от Макоко е актуален проблем за обитателите му. В отговор на плановете на правителството, което иска да се освободи района, за да построи модерен комплекс, нигерийският архитект Кунле Адейеми построява плаващо училище за децата от квартала. Сега сградата на училището се издига подобно на фар, която дава възможност на хората да се радват на пълноценен живот.


Кайро, Египет

В планината Мокатам, в югоизточната част на Кайро, се намира района Забалин - средището на коптските християни, които преживяват като събират и рециклират отпадъците от околните къщи и бизнес центрове.

Събраните отпадъци се прекарват до Забалин. Там боклуците се сортират, обработват и предават на трети лица. За местното население планините от боклуци, които ги заобикалят са напълно обичайни и естествени. Например, съвсем в реда на нещата е, ако от прозореца на дома им започва сметището.

Интериорът на някои къщи е в рязък контраст с хаоса от боклук, който цари на улиците пред тях.


Шанси, Хънан и Гансу, Китай

В китайските провинции Шанси, Хънан и Гансу все още съществуват подземните жилища яодуни. Те наподобяват пещери, издълбани в льосовото плато. До началото на 2000 г., близо 40 милиона души все още живеят в домове, които се намират седем метра под повърхността на земята.

Строителството на такъв яодун за бедния земеделец не струвало почти нищо. Всичко, от което се нуждаел, било лопата и няколко помощника.

<< Назад към предишната страница

Какво да видим в Атина

Атинската Агора В древна Елада Агора било названието на главния площад в повече

Интересни факти за Исландия

Исландия е една от най-рядко населените страни в света. Средната гъстота на повече

17 от най-красивите и цветни стълбища по

Цветовете са тези, които правят живота ни по-ярък и щастлив! Из цял свят има много повече