ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

14 забавни и любопитни факта за Великден

Любопитно

1. Първото великденско шоколадово яйце е произведено през 1873 г. във Великобритания от Фрайс.
2. През 2007 г. яйце, покрито с диаманти е продадено за 9 млн. пунда. Яйцето се отличава с това, че на всеки кръгъл час от него изкача петел, покрит със скъпоценни камъни. Птицата разперва криле четири пъти, кима с глава три пъти и кукурига.
3. Най-голямото великденско шоколадово яйце, правено някога, е в Италия през 2011 година. Височината му била 10,39 м и тежало 7200 килограма.
4. Традицията на великденския заек се отбелязва от 18 век в САЩ. Смята се, че произлиза от Европа, откъдето всъщност е Великденският заек. Съществуват и други обичаи като носене на великденски бонета, изработка на кошници, търсене на великденски яйца.
5. Източните и западните християни празнуват Великден по различно време. Причината е, че датите за Великден в източното християнство са базирани на юлиянския календар.
6. Бялата лилия е символ на възкресението.
7. Техниката, по която се украсяват писаните яйца се наричат Писанка.
8. Датата на Пасхата се мени, тъй като зависи от фазите на луната. Поради тази причина всяка година празнуваме Великден на различна дата.
9. Великден (Easter) идва от името на англосаксонската богиня на пролетта Еостре. Нейните символи са заекът и яйцето.
10. Традициите да се разменят великденски яйца са различни. По този начин някои народи отбелязали настъпването на пролетта, в чест на обновяване на природата, а пък при други размяната служела като символ за прераждане.
11. През средновековието в църквите се провеждало "хвърляне на яйце". Свещеникът хвърлял твърдо сварено яйце към момчетата от хора. Те го подхвърляли един на друг, докато часовникът удари 12 часа. Този, у когото остане яйцето е победител и трябва да го съхранява до следващата година.
12. Всяка година Белият дом е домакин на великденско търкаляне на яйца. Традицията започва от президента Ръдърфорд Хейс през 1878 година.
13. 76 % от хората ядат първо ушите на великденските зайчета.
14. На Великден се чества възкръсването на Иисус Христос три дни след смъртта му. Това е най-старият християнски празник и най-важният ден от църковната година.

<< Назад към предишната страница

25 битки, които променят света

Бойното поле е странно място. Това е едно от малкото места, където насилието, повече

25-те най-легендарни чудовища в гръцката

Най-известните герои в гръцката митология са боговете и богините, които използвали повече

Защо в Тайланд има много травестити

Ако за първи път отивате в Тайланд и не сте чували нищо за многобройните травестити повече