ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Какво да видим в Атина

Туризъм

Атинската Агора

В древна Елада Агора било названието на главния площад в древногръцките полиси. Тя била център на търговска, социална и политическа дейност, място за среща между жителите на града. Там са се намирали административните сгради, храмовете, държавните учреждения, театрите. С течение на времето Атинската Агора търпи много промени заради щетите, нанесени от войните, които се водят в града.
 

Храмът на Зевс и Арката на Адриан

Разположен на 500 метра южно от Акропола, строежът на Храма на Зевс започва през 6 в. пр.н.е., но остава недовършен. Едва през 2 век от н.е. по време на управлението на император Адриан, конструкцията бива завършена. Храмът на Зевс се смята за най-голямото здание в цяла Гърция по време на елинистическата и римската епоха.

Мраморната постройка се състои от 104 коринтски колони, високи 17 метра, от които днес са прави едва 15. На същото място се намира и Арката на Адриан, построена през 131 г. в чест на император Адриан. Изработена е от пентелийски мрамор на височина от 20 метра.
 

Национален археологически музей

В археологическия музей се съхраняват забележителни предмети, датиращи от праисторическата епоха. Той е основан през 1829 г. от министър-председателя на страната Йоанис Каподистриас. Разположена в центъра на града, сградата датира от 1866 г. и през следващите 20 години периодично се достроява.

Днес музеят се състои от 32 зали, в които намират място експонати от праисторическата епоха (с предмети от  неолита, микенското и цикладското изкуство),  скулптори и старинни съдове. Също така се съхраняват египетски и близкоизточни антики, както и предмети от разкопки на места като Санторини, Микена, Тиринт, Делос, Егейски острови и др.
 

Музей на акропола

Музеят на акропола е дело на великия архитект Панагис Калкос, построен между 1865 и 1874 година, за да съхрани първите археологически открития от местните разкопки и монументите на Акропола.

В триетажната сграда са разположени 350 скулптори и останки, както и статуи и бюстове на видни гърци. Една от настоящите цели на правителството е да възстанови творбите, ограбени от Акропола по време на османската империя и пренесени в британския музей в Лондон.
 

Площад Синтагма и парламентът

Площад Синтагма се намира в сърцето на града, в непосредствена близост до квартал Плака. На север от него е разположен парламентът, а на юг атрактивната търговска улица Ерму.

Площадът е известен със своите исторически събития като едно от най-важните за гръцката история е установяването на демокрация след османското владичество. Към днешна дата на това място се организират всички стачки и демонстрации, провеждат се фестивали и различни церемонии.

Парламентът е построен в неокласически стил между 1836 и 1840 година. Срещу него се намира Гробът на Незнайния войн, където се провежда смяна на караула.
 

Хълм Ликабет

Хълмът Ликабет е висок 278 метра. От 1965 г. има отворен театър с капацитет от 3000 души, който всяко лято е домакин на театралния атински фестивал. Хълмът се намира в квартал Колонаки и до горе може да се стигне както пеша, така и с кабинков лифт. На върха има параклис, както и ресторант, предлагащ невероятна панорамна гледка към града. Ако времето позволява, могат да се видят островите Саламина и Егина.
 

Кварталите Плака и Монастираки

Плака и Монастираки са най-старите квартали в града, предпочитани от повечето туристи. С тесни и живописни улички, известен като „кварталът на боговете“, квартал Плака се намира в подножието на Акропола. Има барове, магазини, църкви и малки площадчета, сред които туристите и местните жители се забавляват и разхождат на открито.

На запад от Плака се намира квартал Монастираки. Той се характеризира с тесни улички и стари сгради, повечето, от които са в османски и византийски стил. Някои от най-емблематичните постройки са Кулата на ветровете, джамията „Фетие“, Библиотеката на Адриан, църква „Пантанаса“, джамията „Цистараки“ (със своя музей на керамиката). Има много магазини, сергии, многобройни кафенета и ресторанти.
 

Пирея и Микролимано

Пирея е пристанищен квартал на Атина. Има административна независимост  и се намира на 8 км югоизточно от центъра на града. Пирея е като независим град от Атина. По залез слънце особено приятни са разходките по крайбрежните алеи на кварталите Микролимано, Кастела, Пасалимани и Пираики. Баровете, механите и ресторантите на открито предлагат спираща дъха гледка към островите, вкусна риба и много автентична гръцка атмосфера.

Пристанище Пирея е най-голямото пътническо пристанище в Европа. От него се отплава за егейско море, както и за островите Циклади, Додеканези, Крит и Саронически залив.
 

Музей Бенаки

Музеят е основан през 1931 г. по инициатива на Антонио Банаки въз основа на частна художествена колекция в памет на баща му Емануил Бенаки, бизнесмен, а по-късно политик и кмет на Атина. В музея се помещават повече от 40 000 произведения на изкуството, вариращи от 3000 пр.н.е. до наши дни.

Построен в неокласически стил, музеят се намира между площадите Синтагма и Колонаки. В четириетажната сграда има 40 стаи, в които могат да се видят бижута, картини, скици, гравюри, гръцки регионални носии и повече от 80 000 тома ценна литература.

<< Назад към предишната страница

Интересни факти за Исландия

Исландия е една от най-рядко населените страни в света. Средната гъстота на повече

17 от най-красивите и цветни стълбища по

Цветовете са тези, които правят живота ни по-ярък и щастлив! Из цял свят има много повече

Сахара - най-голямата пясъчна пустиня в

Пустините заемат около една пета от повърхността на Земята. Намират се в умерения повече