ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

Дебютните филми на най-добрите кинорежисьори

Кино

Както се казва, началото е трудно, дори за най-добрите и известни кинорежисьори. За някои от тях първите стъпки в киното се оказват истински провал, а други бележат значителен успех. Днес, след дълги години на усилена работа, те са признати, уважавани личности, които заслужено се радват на любовта на своята публиката.

Тим Бъртън – „Голямото приключение на Пий-Уий“

През 1985 г. Тим Бъртън режисира своя първи пълнометражен филм „Голямото приключение на Пий-Уий“.

Пий-Уий има чисто ново червено колело, което предизвиква завист в децата от квартала. Но един ден някой го открадва. След като не успява да го намери, той решава да посети ясновидка, която да му разкрие местонахождението на колелото.  Когато жената го излъгва, че велосипедът му се намира в Аломо, Пий-Уий тръгва на път.  По време на пътешествието си той изживява многобройни авантюри. Взима колата на избягал затворник, вози се в камиона на призрачен шофьор, участва в родео…
 

Мартин Скорсезе – „Кой чука на вратата ми?“

След като режисира няколко късометражни ленти, през 1976 г. Мартин Скорсезе дебютира в киното с филма „Кой чука на вратата ми?“. Филмът се снима от 1965 г. и през годините лентата претърпява доста промени. Многократно се променя името на продукцията и се добавят нови сюжетни линии.

Джей Ар е американец от италиански произход. Дните му минават в запои с приятели, игри на карти, улични боеве и развлечения с леснодостъпни жени. Но неочаквано и за самия него, той се влюбва в красива млада жена. Когато връзката им се задълбочава, Джей Ар отказва поканата й за секс, защото вярва, че е девствена и смята да изчака. Тогава разбира, че тя е била изнасилена от бившия си приятел. Потресен, Джей Ар се връща към стария си начин на живот. На бурно парти с приятели той осъзнава, че все още я обича и се отправя към апартамента й. Джей Ар неловко казва, че й прощава и е съгласен да се ожени за нея. Когато чува думите му, тя го отпраща, защото разбира, че миналото й ще му тежи. Джей Ар безуспешно се опитва да намери утеха в католическата църква.
 

Уди Алън – „Какво става, Тайгър Лили?“

Режисьорският дебют на Уди Алън е през 1966 г. с комедията „Какво става, Тайгър Лили?“. През 1964 г. филмовото студио American International Pictures купува два японски криминални филма. Продуцентите скоро осъзнават, че треторазрядните продукции ала Джейм Бонд няма да се харесат на американската публика и възлагат на Уди Алън да ги преработи и превърне в комедии.

Фил Московиц е неудачник, който се изявява като таен агент. Нает е от правителството на малка азиатска държава да намери открадната кулинарна рецепта (най-добрата яйчена салата в света).

Краят на филма по никакъв начин не е свързан със сюжетната линия. Фотомоделът на „Плейбой“ Чайна Лий, която до този момент няма никакви изяви в киното, прави стриптийз. Алън лежи на дивана и разкрива на зрителите, че й е обещал да я включи някъде във филма. По време на танца й в десния ъгъл на екрана текат стандартни надписи като „всички лица и събития са измислени…“, които завършват с думите „Ако четете това вместо да гледате момичето, имате нужда от психиатър или офталмолог“.
 

Франсис Форд Копола – „Безумие 13“

„Безумие 13“ е първият филм на Франсис Форд Копола като режисьор. Продуцент на трилъра е великият Роджър Корман. Той предлага на Копола да направи филм на ужасите като единствените условия, които поставя са психо драмата да бъде евтина, с мрачна готическа атмосфера и брутални убийства. Франсис пише сценария за рекордно кратко време, според изискванията на продуцента, а за режисурата получава пълна свобода. Лентата, създадена през 1963 г., бележи неподозиран успех.

Когато Джон умира от инфаркт, съпругата му Луиза е наясно, че няма да получи никакво наследство. Тя скрива трупа и пише писмо на близките му. Информира ги, че ще пристигне сама във фамилното имение, тъй като Джон е по работа в Ню Йорк. В Ирландия Луиза се настанява при роднините на Джон като крайната й цел е да получи пари. С изненада узнава, че в имението се изпълняват странни ритуали и се случват ужасяващи неща.
 

Стивън Спилбърг – „Небесни светлини“

Стивън Спилбърг пише и режисира своя първи филм „Небесни светлини“, когато е само на 16 години. Бюджетът на фантастичния филма е 500 долара и е излъчен в квартално кино в Синсинати, родният град на режисьора. Печалбата от продукцията е точно 1 долар.

Група учени начело с Тони Карчър изследват серия от разноцветни небесни светлини и последвалото изчезване на хора, животни и предмети от Фрийпорт, измислен американски град в Аризона. Сред отвлечените от извънземните са едно куче, военно подразделение и младо момиче на име Лиза, чието изчезване предизвиква сърдечен удар на майка й. Други две сюжетни линии са разпадането на брака между Тони и съпругата му Деби и агент Ричардс от ЦРУ, който настойчиво се опитва да докаже, че извънземни не съществуват. Кулминацията настъпва, когато извънземните, представени като три сенки, разкриват своята цел – да транспортират Фрийпорт до тяхната планета, за да създадат човешки зоопарк.
 

Джеймс Камерън – „Пираня 2“

Дебютът на Камерън като режисьор е в заснетия през 1981 г. филм на ужасите „Пираня 2“.

Потънал американски кораб край един курортен остров в карибско море е във фокуса на историята. Инструкторката по подводно плуване Ан Кимброу разследва причините за смъртта на един от приятелите на сина й. Заедно с Тайлър Шерман тя прониква в моргата, за да разбере причините, довели до гибелта на момчето. Двамата откриват, че тялото е наядено на няколко места. Тогава Тайлър разкрива, че е биохимик, участвал в създаването на генетично модифицирани пирани, които в бъдеще да послужат като оръжие. По време на тест в местния водоем случайно попада цилиндър с хайвер, в резултат на което се появяват опасни риби мутанти, които могат дори да летят. За да унищожат гнездото на хищниците, Ан и Тайлър решават да взривят потъналия кораб.
 

Алфред Хичкок – “Градината на удоволствията“

През 1925 г. се състои премиерата на първия завършен ням филм на великия Алфред Хичкок. “Градината на удоволствията“ е английско-немска продукция, екранизация по едноименния роман на Оливър Сандис.

Патси е танцьорка в лондонско вариете, наречено „Градината на удоволствията“. Един ден от провинцията пристига Джил, която желае да работи като танцьорка. Благодарение на Патси, която я приютява, Джил успява да стане прима балерина. В същото време Хю, гаджето на Джил, трябва да отиде за две години за Африка, заедно с приятеля си Ливът. Хю моли Джил да го чака и тя обещава, че ще го направи.

Хю заминава, а Ливът остава още един месец като през този период започва връзка с Патси. Непосредствено преди отпътуването му двамата се женят. Междувременно Джил започва да води охолен живот, забравяйки напълно за Хю. В Африка Ливът се впуска в авантюра с местна индианка, а Патси получава писмо, от което разбира, че съпругът й е неизлечимо болен, прикован на легло.

Патси се отправя към Африка, за да се погрижи за мъжа си. След пристигането си тя разкрива изневярата на Ливът и установява, че се намира в чудесно здраве. Патси напуска мъжа си, но остава да се погрижи за Хю, който е сериозно болен от треска. Постепенно между двамата се зараждат близки отношения.
 

Куентин Тарантино – „Рожденият ден на най-добрия ми приятел“

„Рожденият ден на най-добрия ми приятел“ е първият филм на американския режисьор Куентин Тарантино, (въпреки че за първи официално се счита „Глутница кучета“, 1992 г). Макар Тарантино да работи дълго време 1984-1986 г над своя проект, черно-белият филм остава незавършен.

Рожденият ден на Мики съвсем не е щастлив. Пристига бившата му приятелка и вярвайки, че тя се завръща при него, Мики й разкрива душата си. Извинява се и обещава, че повече няма да има скандали. Оказва се, че тя е дошла просто, защото е забравила касета с песни на Род Стюард.

За да повдигне настроението на най-добрия си приятел, Кларънс наема Мисти, момиче на повикване. Тя трябва да отиде в дома на Мики, да го вземе и заедно да отидат в къщата на Кларънс. Самият Кларънс се обажда на бившето си гадже. Той моли момичето да бъде негова дама на предстоящата вечеря. Проблемите започват, когато в апартамента нахлува сутеньорът на Мисти.

Комедията се състои предимно от забавни монолози и диалози, в които се говори за смъртта на Еди Кокран и актьорските способности на Елвис Пресли.
 

Стенли Кубрик – „Страх и желание“

Въпреки че преди това има няколко късометражни документални филми, за дебют на Стенли Кубрик се смята игралният филм „Страх и желание“, заснет през 1953 година.

Действието на филма се развива по време на неизвестна война между две несъществуващи страни. Самолет, превозващ четирима войника, се разбива на 6 мили от вражеската позиция. Войниците започват да строят сал с надеждата, че по вода ще могат да стигнат до своя батальон.
 

Питър Джаксън – „Лош вкус“

Нискобюджетният филм „Лош вкус“ (1987 г.), написан, режисиран и продуциран от новозеландския режисьор Питър Джаксън, днес се счита за култов. Това е първата лента на Джаксън, която заснема с помощта на приятели през свободното си време.

Извънземният лидер Лорд Кръмб, придружаван от своята армия, се приземява в малкия новозеландски град Каихоро. Целта на извънземните е да убият и консервират жителите, за да послужат като храна в ресторанти за бързо хранене. След като получава сигнал за бедствие, правителството изпраща екип, който да спре инвазията.

<< Назад към предишната страница

10-те най-добри филма с участието на Филип

Американският актьор и режисьор, носител на "Оскар" и "Златен глобус", Филип Сиймур повече

2013 – годината на Дженифър Лорънс

Дженифър Лорънс оправда прякора си „огненото момиче” през 2013 година, която повече

10-те най-мистериозни смъртни случая в

Много холивудски звезди имат общи неща. Признати са, богати и известни. Изпълнили са повече