ХобиСайт

В наши дни Интернет предлага изобилие от безплатни решения за всяка идея и за всеки бизнес. ХобиСайт е продукт на Хоби БГ, който има за цел да предостави възможността всеки интернет потребител да има собствен сайт, комбинация от безплатен софтуер и професионална консултация, на достъпна цена. ХобиВизитка - интернет сайт за всеки, на цена от 100 лв.

Публикации

6 причини да похапвате повече боровинки

Кулинария

Освен невероятно вкусни, боровинките са и много полезни. Те са изключително богати на антиоксиданти и са мощно оръжие в борбата с метаболитния синдром. Регулират нивата на инсулин и холестерол в кръвта, предпазват от затлъстяване и хипертензия. Трудно е да си представим, че тези дребнички плодове могат да вършат такива чудеса. Ето някои причини защо да консумирате боровинки.

1. Боровинките се борят с мастните натрупвания

Според скорошно проучване на Texas Women’s University, боровинките могат да унищожат мастните клетки в организма. Експериментът е бил проведен върху мишки, които са консумирали боровинки. При тези, които са приемали по-голямо количество от плода, се установява 73 % намаление на липидите за сметка на 27 % при мишките, които са приемали по-малко количество. Боровинките имат високи нива на полифеноли, което обяснява загубата на тегло при мишките.

2. Боровинките понижават инсулиновата резистентност

Съдържащите се в боровинките съставки се борят с високите нива на кръвна захар и редуцират значително инсулиновата резистентност. Според новите проучвания, тези плодове могат да блокират въглехидратния метаболизъм в червата до 90 %. А за всички, страдащи от диабет, те са едно невероятно природно лекарство.

3. Боровинките могат да увеличат продължителността на живота

В много от проучванията за това как влияят различни съединения върху продължителността на живота, учените използват плодови мушици като тестов обект за изследване. Установено е, че мушиците, които са консумирали ½ чаша боровинки дневно живеят по-дълго в сравнение с тези, които не са. И не само, че живеят по-дълго, но и демонстрират по-добра физическа активност.

4. Боровинките предпазват от рак

Боровинките могат да ви предпазят от рак – те блокират увредената ДНК и стопират производството на ракови клетки. Така че, не забравяйте да добавите този вкусен плод в дневното си меню.

5. Боровинките подпомагат мозъчната функция

Съдържащите се в боровинките вещества засилват паметта и подобряват действието на мозъка. В едно неотдавнашно проучване, учените установили, че 1 чаша боровинки дневно значително засилва паметта и способността на хората да мислят по-бързо и логично.

6. Боровинките намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания

Консумацията на боровинки може да помогне на кръвоносните съдове да се саморегулират чрез свиване или отпускане в отговор на притока на кръв. Загубата на тази способност е признак за артеросклероза и ако не се вземат мерки, притокът на кръв до жизненоважни органи се спира и в крайна сметка се получава сърдечен удар. Изводът: яжте боровинки за здраво сърце.

<< Назад към предишната страница

Кулинарни продукти, приготвени по

Когато става дума за приготвянето на храна, повечето от нас смятат, че знаят всички повече

Весел сандвич "дакел" за злояди деца

  Всички родители искат децата им да имат здравословни хранителни навици и да повече

6 пролетни напитки за хармония и имунитет

Консумацията на вкусни и здравословни коктейли е идеалният начин за влизане във повече